E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Hotel Laguna - Orea Hotels




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Bulharsko

Znovu objevená země

 

Bulharsko bylo vždy oblíbeným letním cílem českých turistů. Jedinou výjimkou byla devadesátá léta kdy zájem o Bulharsko opadl - Češi se vydali objevovat dříve "zakázané" země. Poslední dobou se však

 

Češi do Bulharska zase vracejí - v loňském roce zde svou dovolenou trávilo přes 100 tisíc Čechů a Bulharsko se tak vrátilo mezi nejoblíbenější cíle českých turistů.
Bulharsko je stát v jihovýchodní Evropě, na balkánském poloostrově. Země sousedí na severu s Rumunskem (kde hranici tvoří Dunaj), na západě se Srbskem a Černou Horou a s Makedonií, na jihu s Řeckem a na jihovýchodě s Tureckem. Východní hranici tvoří Černé moře.
Moře, pláže ... ale už i příjemný turistický servis
Důvodů, proč se turisté do Bulharska vracejí je několik. Hlavním důvodem je samozřejmě průzračné čisté Černé moře s širokými písečnými plážemi, ale Bulharsko už dnes poskytuje ve svých letoviscích i potřebný servis pro turisty, navíc za velmi příznivé (i pro české návštěvníky) ceny.
Bulharské pláže jsou pověstné svým jemným pískem, šířkou až několika desítek metrů a délkou, která mnohdy čítá dlouhé kilometry. Díky postupnému přechodu do moře je Bulharsko přímo ideální pro dovolenou s dětmi či pro méně pohyblivé osoby.

Servis na plážích
Na plážích v Bulharsku se můžeme setkat s kvalitními službami, které se již vyrovnají jiným přímořským zemím, avšak za bulharské ceny tj. velmi levně. Není problém posedět v restauraci či baru přímo na pláži, pronajmout si lehátka a slunečníky, nebo využít přímo na pláži služeb masérů, popř. prodavačů chlazených nápojů a zmrzliny.

Silniční síť
V Bulharsku je cca 13 000 kilometrů silnic a dálnic. Většinou spojují velká města a turistická střediska. Kvalita silnic bývá dobrá. Mimo hlavní tahy jsou však silnice ve špatném stavu, takže je třeba přispůsobit rychlost jízdy. Jezdí se vpravo. Rychlostní limity jsou 60 km/h v obci, 80 km/h mimo obec a 120 km/h na dálnici. Maximální hladina alkoholu je 0,5 promile. Čerpacích stanic je dostatek. Otevřené bývají do 22 hodin, ve velkých městech a u dálnic non stop.
Autobusová doprava: Bulharská autobusová síť je rozsáhlá a levná, musíte však počítat s nějakou tou minutou zpoždění.
Městská doprava: Městské autobusy jezdí ve všech větších městech v Bulharsku.
Taxi: Jsou to dobře známé žigulíky, většinou žluté barvy a je jich všude dostatek. Jízdné je dle bulharských předpisů určováno taxametry, ale ne vždy ho taxikáři zapnou. Vyplatí domluvit se předem na pevné částce za cestu, což vyjde levněji. Vyplatí se také smlouvat.
Železniční síť
Železniční doprava: Železniční síť v Bulharsku je velmi hustá a délka tratí je kolem 6500 kilometrů. Vozový park bulharských železnic je shodný s naším, někdy je dokonce ještě lepší.

Bulharská kuchyně
Pro bulharskou kuchyni jsou typické tři složky, které jsou používány při přípravě pokrmů.
Bílý slaný sýr, který se vyrábí z ovčího nebo kravského mléka. V našich končinách jej známe pod názvem "balkánský sýr" či "feta". Tento sýr je neoddělitelnou součástí různých bulharských jídel např. od šopského salátu.
Jogurt (kiselo mljako) obsahující baktérii "lactobactericum bulgaricum", kterou nenajdete nikde jinde na světě. Bulhaři konzumují kiselo mljako v různých obměnách každý den po celý život.
Poslední typickou složkou je čubrica - (česky saturejka). Rostlina, která běžně roste v Bulharsku. Svými vlastnostmi je příbuzná oreganu. Rozdrcená se používá na ochucení velkého množství jídel jako koření.

www.bulharsko.net


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 30.03.

    25°C
    12°C

    Neděle 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19813)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13721)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13877)

    Last minute
    18.1% (13253)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12719)

    Celkem hlasů: 73383

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.