E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Andorra

Stát uprostřed Pyrenejí

 

Andorra je monarchií v jihozápadní Evropě ležící mezi Francií na severu (56,6 km hranice) a Španělskem (63,7 km hranice) na jihu v nadmořské výšce 900 metrů nad mořem. Tento malý stát

 

leží v kruhovité kotlině obklopen hřebeny Pyrenejí. Jediné město Andorra la Vella se nachází v údolí řeky Valira.
První zmínka o malém pyrenejském knížectví z roku 805 se nachází v Karolínské listině. Roku 1278 se Andorra díky Paréagské smlouvě, potvrzené papežem stala kondominiem pod vládou dvou knížat. Práva těchto knížat přešla nejprve na hrabata z Foix, od doby Jindřicha IV. (1589 - 1610) byla vykonávána francouzskou korunou, dnes prezidentem a španělským biskupem ze Séo de Urgell. Za francouzské revoluce byl protektorát zrušen a obnoven až za císaře Napoleona I. Reformní hnutí v letech 1866 až 1868 omezilo biskupskou moc.
Andorra leží ve východní části Pyrenejí a je obklopena 3000 m vysokými horami. Údolím řeky Valira probíhá hranice se Španělskem. Téměř polovina země leží v polohách na hranicí zalesnění, jen na jihu je několik málo oblastí položených níže než 1000 m. n. m. Na zalesněných svazích převažuje černá borovice.
Klima je podobné jako v okolních zemích, jenom je díky velkým nadmořským výškám v zimě víc sněhu a jsou chladnější léta.
Ačkoliv Andorra není oficiálně členem Evropské unie, je součástí celní unie EU. Pro obchod s průmyslovými výrobky je považována za člena EU, pro obchod se zemědělskými výrobky pak za nečlena.
Hlavním zdrojem příjmů je cizinecký ruch. Lidé ze Španělska a Francie využívají k nákupu zboží bez daně. Ročně navštíví Andorru asi 8 milionů turistů. Neplatí se tu žádné daně z příjmů a z přidané hodnoty.
V zemědělství je zaměstnáno jen 1 % obyvatel, hlavním odvětvím je chov ovcí.
Dříve se v Andořře platilo jak španělskými pesetami, tak francouzskými franky. Se zavedením eura v obou zemích se zjednodušilo placení i v Andořře. Od roku 2002 se tedy platí eury.

Zdroj : Vikipedia


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19778)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13698)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13856)

    • Last minute
    18.1% (13219)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73231

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.