E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 23. 04. 2024
Svátek slaví Vojtěch
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Jičínsko

Staré Hrady

 

Původně výstavná tvrz, postavená ve 2. polovině 14. století Arnoštem ze Staré a jeho vnukem Smilem zvaným Flaškou z Pardubic. V letech 1571 - 1573 rozšířena Jiřím Pruskovským z Pruskova v

 

renesanční zámek. Od 2. poloviny 19. století zcela opuštěn. Dvoupatrový, čtyřkřídlý, západní křídlo tvoří původní tvrz s profilovaným lomeným portálem a okny na nádvorní straně. Renesanční okna jsou zčásti sdružená, v části nádvoří přízemní bosované arkády. Na jižním průčelí bosovaný hlavní portál, v jeho nástavci nápis se jmény stavebníků a erb Šliků. V gotické části původní sklepy a portály v přízemí. Přízemí renesanční části klenuto křížově a valeně, na schodišti portály, v sálech pater krby. Zámecký kostel gotický ze 3. čtvrtiny 14. století, sklenutý křížovou žebrovou klenbou, s výjimečným zařízením z doby kolem roku 1600. Bývalé hospodářské budovy původně renesanční, později upravené. Na jižním průčelí bosovaný vstupní portál s erbem Pruskovských a nápisem z roku 1573 a bohatá sgrafitová výzdoba (figurální výjevy s biblickými motivy, medailony aj.).
V r. 1921 při první pozemkové reformě se stal zámek Staré Hrady, který po rozhodnutí několik let trvajícího sporu o šlikovské dědictví náležel od r. 1912 rodině Weissenwolfů, majetkem československého státu. Ani v této době však nebyl opraven. Po r. 1948 jej vlastnilo JZD. Teprve v r. 1960 byla z iniciativy MNV Staré Hrady zahájena jeho oprava, prováděná většinou svépomornými akcemi. V průběhu 60. a 70. let 20. stoleú bylo rekonstruováno jižní, západní a východní křídlo zámku (kde je dnes umístěn literární archív Památníku národního písemnictví v Praze a muzejní expozice vztahující se k historii Libáně) a vstupní budova zámeckého areálu, upravená na kanceláře (Obecní úřad). V části této budovy byly umístěny i sklady. Zámek stojí na mírném návrší uprostřed obce Staré Hrady. Skládá se z jednopatrové vstupní budovy s obnovenými zbytky renesančních sgrafit a renesančním portálem, gotického zámeckého kostela a vlastní čtyřkřídlé rekonstruované hlavní zámecké budovy. Dále jsou na západní straně zámeckého areálu novější hospodářské budovy, na severní straně sklepy.

Zdroj : Památky


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Středa 24.04.

    25°C
    12°C

    Čtvrtek 25.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (20023)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13867)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14027)

    Last minute
    18.1% (13414)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12890)

    Celkem hlasů: 74221

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.