E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Pátek, 29. 03. 2024
Namenstag Taťána
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu
Unterkunft und Verpflegung

Hotel Grunt - Žďár nad Sázavou




Magazin Gulliver

Vorige Seite

Ostrovy jižního Pacifiku

Cookovy ostrovy

 

Návštěva Cookových ostrovů se rovná návštěvě ráje. Tato nepočetná skupina ostrovů jižního Pacifiku má svoji vlastní magii.

 

Vůně květů frangipani (plumérie) přetrvává ve vzduchu, čistá tyrkysová voda hladí vybělené pobřeží, vítr šeptá v listech kokosových palem. Cookovy ostrovy se skládají z 15 ostrůvků. Nad mořem dohromady pokrývají plochu okolo 240 kilometrů čtverečných, ale jsou rozprostřeny tak, že nakonec zabírají více než 2 milióny kilometrů čtverečných jihozápadního Pacifiku. Hlavní ostrov Rarotonga je vzdálen 1630 námořních mil severovýchodně od Aucklandu.
Na Rarotonze sídlí vláda a je zároveň domovem pro polovinu z 20 000 obyvatel Cookových ostrovů. Návštěvníci ostrovů přiletí na letiště ve městě Avarua na Rarotonze a většinu svého pobytu stráví zde nebo na Aitutaki ? atolu, který je vzdálen 220 km severně. A tak jsem svoji první návštěvu, tohoto dalšího z pozemských rájů, naplánoval i já. Poté, co jsem se ubytoval ve skromném bungalovu Ariana (jaká změna po několika týdnech spaní v autě a ministanu!), jsem se s chutí pustil do objevování ostrova. Cookovy ostrovy jsou pojmenovány podle svého objevitele kapitána Jamese Cooka, který poprvé spatřil Manuae (Hervey Island) v roce 1773. První osídlení je datováno do roku 800 n. l. a bylo výsledkem velké Polynéské migrace. Ostrovy byly v roce 1888 prohlášeny Britským protektorátem a pod kontrolu Nového Zélandu přešly v roce 1891. V roce 1965 vyhlásily Cookovy ostrovy nezávislost, ale obyvatelstvo si udrželo dobré vztahy s obyvateli Nového Zélandu.
Cookovy ostrovy mají silnou kulturní identitu, formovala se po staletí a odráží život společnosti. Součástí jejich kulturního života jsou písně a tance. Tanec je velice rychlý, vzrušený a erotický, s důrazem na pohybující se boky. Hudebníci udržují rytmus na vyřezávané, duté bubny, zvané pate a všichni účastníci nosí barevné kostýmy. Důležitým dědictvím Cookových ostrovů jsou festivaly. Největší oslavy se pořádají během dvou týdnů na přelomu července a srpna. Je to Constitution Celebration (slavnost ústavy), která 4. srpna 1965 zajistila ostrovům nezávislost. Populární je zejména Dancer of the Year competition (Soutěž o tanečníka roku) na přelomu dubna a května. Mezi ostatní oslavy patří Týdenní kulturní festival v únoru nebo Festival jídla a Květinový týden, oba jsou pořádány v listopadu.

Zdroj : Cestopisy


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Samstag 30.03.

    25°C
    12°C

    Sonntag 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19834)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13744)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13899)

    Last minute
    18.1% (13267)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12739)

    Zahl der Stimmen 73483

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.