E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Hotel Laguna - Orea Hotels




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Ostrovy jižního Pacifiku

Cookovy ostrovy

 

Návštěva Cookových ostrovů se rovná návštěvě ráje. Tato nepočetná skupina ostrovů jižního Pacifiku má svoji vlastní magii.

 

Vůně květů frangipani (plumérie) přetrvává ve vzduchu, čistá tyrkysová voda hladí vybělené pobřeží, vítr šeptá v listech kokosových palem. Cookovy ostrovy se skládají z 15 ostrůvků. Nad mořem dohromady pokrývají plochu okolo 240 kilometrů čtverečných, ale jsou rozprostřeny tak, že nakonec zabírají více než 2 milióny kilometrů čtverečných jihozápadního Pacifiku. Hlavní ostrov Rarotonga je vzdálen 1630 námořních mil severovýchodně od Aucklandu.
Na Rarotonze sídlí vláda a je zároveň domovem pro polovinu z 20 000 obyvatel Cookových ostrovů. Návštěvníci ostrovů přiletí na letiště ve městě Avarua na Rarotonze a většinu svého pobytu stráví zde nebo na Aitutaki ? atolu, který je vzdálen 220 km severně. A tak jsem svoji první návštěvu, tohoto dalšího z pozemských rájů, naplánoval i já. Poté, co jsem se ubytoval ve skromném bungalovu Ariana (jaká změna po několika týdnech spaní v autě a ministanu!), jsem se s chutí pustil do objevování ostrova. Cookovy ostrovy jsou pojmenovány podle svého objevitele kapitána Jamese Cooka, který poprvé spatřil Manuae (Hervey Island) v roce 1773. První osídlení je datováno do roku 800 n. l. a bylo výsledkem velké Polynéské migrace. Ostrovy byly v roce 1888 prohlášeny Britským protektorátem a pod kontrolu Nového Zélandu přešly v roce 1891. V roce 1965 vyhlásily Cookovy ostrovy nezávislost, ale obyvatelstvo si udrželo dobré vztahy s obyvateli Nového Zélandu.
Cookovy ostrovy mají silnou kulturní identitu, formovala se po staletí a odráží život společnosti. Součástí jejich kulturního života jsou písně a tance. Tanec je velice rychlý, vzrušený a erotický, s důrazem na pohybující se boky. Hudebníci udržují rytmus na vyřezávané, duté bubny, zvané pate a všichni účastníci nosí barevné kostýmy. Důležitým dědictvím Cookových ostrovů jsou festivaly. Největší oslavy se pořádají během dvou týdnů na přelomu července a srpna. Je to Constitution Celebration (slavnost ústavy), která 4. srpna 1965 zajistila ostrovům nezávislost. Populární je zejména Dancer of the Year competition (Soutěž o tanečníka roku) na přelomu dubna a května. Mezi ostatní oslavy patří Týdenní kulturní festival v únoru nebo Festival jídla a Květinový týden, oba jsou pořádány v listopadu.

Zdroj : Cestopisy


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19800)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13714)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13871)

    • Last minute
    18.1% (13243)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73338

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.