E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Motel F5 v Liberci




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Jesenicko

Hrad Šternberk

 

Mohutný gotický hrad vznikl ve 13. století jako sídlo Šternberků a obranný bod na obchodní cestě vedoucí z Olomouce do Polska. Byl několikrát rozšiřován, konečnou podobu

 

dostal v 19. století v éře romantického historismu. Původní historické vybavení doplňují předměty svezené sem z jiných severomoravských zámků.
Romanticky upravený gotický hrad s vestavěným renesančním zámkem stojící nad městem Šternberkem na svahu Nízkého Jeseníku, zdaleka viditelný jako dominanta kraje.
Nejstarší části hradu pocházejí z druhé poloviny 13. století, z doby zakladatele Zdeslava ze Šternberka. Patří k nim opevněný palác a hlavně válcová věž. Ve stavbě pokračoval i rádce Karla IV., biskup Albert ze Šternberka, z jehož doby pochází zejména kaple se zbytky cenné freskové výzdoby. Po Šternbercích převzal panství v roce 1409 rod Kravařů. Za nich byl hrad po dva roky v moci husitů, kteří odtud pořádali výpady na celou Moravu. Stavební činnost Kravařů se soustředila hlavně na odstraňování škod po husitských válkách.
K velké přestavbě v renesančním duchu došlo až v 16. století za Berků z Dubé a Lipé, kteří sídlili na tomto panství v letech 1480 až 1565. Ti přistavěli také předhradí, situované ovšem pod hradem na straně protilehlé vstupu. Jan Václav v polovině 16. století postavil nový, rozměrný a bohatě zdobený renesanční palác s neobvyklou lodžií na jižní vnější straně. Posledním šlechtickým rodem sídlícím na Šternberku byli Lichtenštejnové, vlastnící panství od roku 1695 až do zestátnění v roce 1945. Hrad velmi utrpěl za třicetileté války, zejména za švédské okupace v letech 1643 - 1650. Další pohromou byl požár v roce 1578. K důkladné opravě a přestavbě hradu došlo až v roce 1886 za Jana ll. z Lichtenštejna. Napůl zřícený hrad byl restaurován podle projektu vídeňského architekta K. Kaisera v romantickém duchu bez historických podkladů. Při tom vznikly nové hradní objekty a bylo použito kamenických článků z jiných lichtenštejnských sídel. Dnes tuto významnou památku spravuje Vlastivědné muzeum v Olomouci. Součástí historických interiérů od gotiky po baroko je cenná kolekce kachlových kamen. V podhradí je známé šternberské Muzeum hodin.

Zdroj : Czechtravels


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 20.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 21.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19951)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13814)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13974)

    • Last minute
    18.1% (13347)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12827)

    Celkem hlasů: 73913

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.