E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 23. 04. 2024
Svátek slaví Vojtěch
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Chebsko

Seeberg, hrad na skalnatém ostrohu

 

Nedaleko od Františkových Lázní v jednom z nejkrásnějších míst Chebska leží romantický hrad Seeberg. Najdete ho u obce Ostroh a už tento název napovídá, že i hrad stojí vysoko

 

nad potokem.
Seeberg vznikl z obranných důvodů jako vojenská pevnost někdy koncem 12. století. Pak mnohokrát změnil majitele, mezi něž patřila Koruna česká, Kašpar Šlik, Kašpar Junker, bratři Konrád a Jošt z Neuberku či za třicetileté války Vít Dětřich ze Steinheimu. Za jeho panství byl Seeberg roku 1648 obsazen a zapálen vojsky švédského generála Königsmarka. Poté byl obnoven a odkoupen městem Cheb, v jehož vlastnictví zůstal až do roku 1986. Dnes je majitelem Seebergu Městské muzeum Františkovy Lázně, které hrad rekonstruovalo. Je nutno podotknout, že po roce 1945 se hrad v rukou města pomalu měnil ve zříceninu.
Po předchozí staletí se na hradě nezahálelo. Stále se zde stavělo, a tak se na jeho dnešní podobě promítly všechny významné slohy. Zpočátku románská stavba změnila tvář při gotické přestavbě. Hrad byl na východní části rozšířen o předhradí a na jižní straně vyrostl rozlehlý palác. Poté přišla změna v duchu renesance a nakonec po roce 1648, tedy po vypálení Švédy, dostal podobu barokní.
Dnes je na hradě též stálá expozice. Návštěvníci mohou vidět ukázky vývoje měšťanských interiérů 19. století, národopisnou expozici Chebska a zajímavá je i černá hradní kuchyně s původním nádobím. Váže se k ní i jedna ze zdejších pověstí, a to právě ta nejpikantnější -o jednom z posledních obyvatel hradu. Ženy urozených pánů komořího Willibalda údajně velmi milovaly. Že byl holohlavý, nevadilo, proslul mezi nimi chlípností a velmi vyvinutým mužstvím. Láska dohnala žárlivou zrzavou čarodějnici Gudrun k nehezkému činu - v černé kuchyni uťala komořímu jeho pýchu. Podle této pověsti se tu Willibald zjevuje vždy na svátek svatého Jiří a hledá hada, který by ztrátu dostatečně nahradil.
Jak se tam dostat
Hrad Seeberg se nachází na Chebsku v obci Ostroh. Z Františkových Lázní je to do obce asi 7 kilometrů. Do Ostrohu můžete přijít též od autobusové zastávky v obci Poustka (2 kilometry) nebo ze zastávky vlaku v Hazlově, což jsou 4 kilometry. Turistické informace: Návštěvníci si mohou hrad prohlédnout od poloviny března do poloviny listopadu. V říjnu je hrad otevřen denně od 10 do 16 hodin, v listopadu jen o sobotách a nedělích od 10 do 16 hodin.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Středa 24.04.

    25°C
    12°C

    Čtvrtek 25.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20029)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13869)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14029)

    • Last minute
    18.1% (13416)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12891)

    Celkem hlasů: 74234

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.