E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Rakousko

Niederösterreich

 

Dolní Rakousy jsou největší spolkovou zemí a celé území lze rozdělit na Lesní část ( Waldviertel ) a Vinnou část ( Weinviertel ) s hlavním městem Sankt Pölten. A jak už názvu vyplývá,

 

množství vinic zde nikoho nepřekvapí. Znalci dokonce dolnorakouská vína vysoce oceňují a to především vína z Wachau, Badenu nebo Vöslau.
Přestože tato spolková země není nikterak hornatá, je poměrně dosti turisticky atraktivní.
Dolní Rakousy jsou bohaté na kulturní památky a pro turisty je v této spolkové zemi kulturním zážitkem množství románských a gotických chrámů, právě tak jako velkolepé barokní kláštery a zámky. A pokud se kultury týče, vyhlášený je zde především "Dolnorakouský Dunajský festival", který nabízí širokou paletu mezinárodně uznávaných uměleckých programů.
Velkou atraktivitu skýtají i zdejší přírodní parky, mezi nimi nejnavštěvovanější Schwarzau ( východně od Wiener Schneebergu ), Hohe Wand, Geras, Ötscher Tormäuer či Leister Berge. Známé jsou také dolnorakouské jeskyně, které skýtají především nevšední zážitky. Přístupné jsou například Hochkarschachthöhle nedaleko Ybbsu.
Dalším plusem a přínosem jsou zdejší lázně, do kterých každoročně dojíždí tisíce návštěvníků z celé Evropy. Nejznámější jsou Baden bei Wien a nedaleké Bad Vöslau, Bad Schönau, Salzerbad. Vyhledávané jsou i slatinné lázně Harbach.
Celé Rakousko a tedy i Dolní Rakousy jsou rájem hlavně pro sportovce. Skýtají mnoho možností v zimě, ale i v letních měsících si zde každý sportovec najde své. Samozřejmě i na okraji alpského teritoria existuje několik lyžařských středisek, které bohatě vyhoví všem nárokům. Hlavní oblastí je zde Ötscherland se středisky Hochkar a Lackenhof, v nich navzdory menší nadmořské výšce zajišťuje výhodná poloha na nejsevernějším okraj Alp velmi dobré, stabilní sněhové podmínky. Menší střediska kolem tradičního útočiště Vídeňanů Semmeringu těží právě z blízkosti hlavního města, zaručující jim stálou návštěvnost a široký sortiment služeb. Dalším příkladem sportovního vyžití je například horská cyklistika a cykloturistika, která v několika posledních letech doznala obrovského rozmachu. Díky tomu vzniká mnoho nových a vysoce kvalitních cyklostezek a výborných horských tras.
Na závěr je určitě nutno dodat, co při své návštěvě musíte ochutnat. V Dolních Rakousích je obvyklý tafelspitz, vařená hovězí špička ze svíčkové, která dostane svou jemnou chuť díky přísadám ve vývaru - kořenové zelenině, hřebíčku, bobkovému listu a jalovci.

Zdroj : Mraveniště


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19780)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13699)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13859)

    Last minute
    18.1% (13221)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12684)

    Celkem hlasů: 73243

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.