E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

POLUBNÝ PENZION




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Český Betlém

Nové Město nad Metují

 

Nové Město nad Metují se tyčí na ostrohu obehnaném řekou Metují. Díky této výjimečné poloze je město odnepaměti přezdíváno Český Betlém. Jednou z místních zajímavostí je zámek,

 

který unikátním způsobem spojuje staré s novým.
Původně gotickému hradu, poté renesančnímu a po skončení třicetileté války baroknímu zámku dal po roce 1909 novou podobu architekt Dušan Jurkovič. Tohoto vyhlášeného brněnského architekta, jenž proslul též jako autor kolonád a lázeňských domů v Luhačovicích, získala pro rekonstrukci průmyslnická rodina Bartoňů, která chátrající zámek právě koupila. Požadavkem majitele Josefa Bartoně, jenž se nedlouho poté stal nositelem rytířského titulu a přídomku z Dobenína, bylo zachovat historický ráz, ušetřit každé znamení doby a přitom vyhovět potřebám moderního bydlení. To vše splnil architekt na výbornou. Na výsledné podobě rekonstrukce se podepsaly i tehdy vládnoucí slohy. Úpravy místností prováděl Jurkovič v duchu dobové secese i následného stylu art deco. V zámecké ložnici dokázal secesní výmalbu citlivě spojit s renesančními malbami a barokním nábytkem. Secesní ornamenty a detaily se uplatnily i v nádherné žebrovní síni nebo v zimní zahradě.
Na své si však přijdou i milovníci baroka. K jeho krásám zde patří kaple Povýšení svatého Kříže. Je jednou z upomínek na raně barokní přestavbu zámku, kterou v polovině 17. století provedl tehdejší majitel Walter z Leslie.
Zámku se v průběhu času nevyhýbaly ani známé osoby - navštívil jej císař Josef II., ruský car Alexandr i prezident Masaryk, který obdivoval výhled do krajiny ze zámecké zahrady. Když už mluvíme o zahradě - upoutává pozornost návštěvníků i díky barokním soškám z dílny Matyáše Bernarda Brauna, které karikujícím způsobem představují různé lidské charaktery a vlastnosti.
Jak se tam dostat
Z Hradce Králové se do Nového Města nad Metují dostanete vlakem za hodinu. Počítejte s přestupem v Týništi nad Orlicí nebo ve Václavicích. Jízdné vyjde na 64 Kč nebo na 42 Kč, máte-li Kartu Z. Cesta autobusem vyjde na 38 Kč. Turistické informace: Zámek je přístupný celoročně. V říjnu má o víkendech otevřeno od 9 do 16 hodin. Ve všední dny je nutné se na prohlídce předem domluvit na telefonu 491 470 523. Plné vstupné na velký okruh činí 75 Kč, zlevněné vyjde na 35 Kč.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 26.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20049)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13883)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14046)

    • Last minute
    18.1% (13434)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12909)

    Celkem hlasů: 74321

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.