E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Pension Markus Frymburk




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Výlet po Praze

Letohrádek Hvězda

 

Dnes bych vás chtěl pozvat na pohodovou procházku do severní části našeho hlavního města. Když dojedete (například tramvajemi 15, 22, nebo 25) na zastávku Vypich a vydáte se na severozápad,

 

narazíte asi po 250 metrech na oboru Hvězda, založenou roku 1530 (o něco později byla obora obehnána hradební zdí). Jedná se o příjemný park zámeckého typu (mně osobně nejvíce připomínal některé francouzské parky), protkaný mnoha cestičkami, po kterých se můžete projít, nebo třeba proběhnout, či projet na kole, případně s kočárkem. Spočinout lze na mnoha lavičkách, umístěných zpravidla ve stínu stromů.

Na konci zhruba kilometr dlouhé cesty vás čeká Letohrádek Hvězda. Ten byl roku 1555 založen a navržen habsburským arcivévodou Ferdinandem Tyrolským, synem císaře Ferdinanda I. a na jeho stavbě se podíleli H. Tirol a B. Wolmut. 8. listopadu 1620 se stal svědkem bitvy na Bílé Hoře, kde stavovská vojska podlehla císařské armádě (Daniel Landa o tom mluví a zpívá v písničce Karla Kryla "Bílá Hora.")

V minulém století byl letohrádek zrekonstruován a za svou dnešní podobu vděčí architektu P. Janákovi. V roce 1962 byl i s nedalekým bojištěm prohlášen za národní kulturní památku. Další rekonstrukce pak proběhly v letech 1986-1992 a 1995-2000.
V současné době je uvnitř čtyřpodlažní budovy muzeum Aloise Jiráska, Mikoláše Alše a část expozice Památníku národního písemnictví.
Již samotný pohled na letohrádek s půdorysem ve tvaru šesticípé Davidovy hvězdy (podle níž se jmenuje), je fascinující. Pokud byste se chtěli podívat na expozice uvnitř, pak jistě uvítáte otvírací dobu:
květen-září: 10-18 hod (vyjma pondělků)
duben a říjen: 10-17 hod (vyjma pondělků)
listopad-březen: zavřeno

Vydáte-li se dovnitř, pak svou pozornost určitě věnujte unikátní štukové výzdobě klenby v přízemí, která je údajně jedním z nejkrásnějších děl italských renesančních štukatérů.
Doplnit energii pak můžete u občerstvení, umístěného těsně vedle letohrádku.
Za sebe musím říci, že procházka oborou je opravdu příjemným balzámem na nervy - tím spíše, když si uvědomíte, že nedaleko je jedna z nejrušnějších pražských křižovatek a výpadovka.... Obora s letohrádkem pak působí jako opravdová oáza, která na vás dýchne minulými časy.
Jak se tam dostat:
Z trasy A: na Hradčanskou a odtud např. autobusem 174, nebo tramvajemi 15 či 25, případně na Malostranskou a odtud tramvají 22 na Vypich.
Z trasy B: na Nové Butovice a odtud autobusem 179 či 184, nebo na Karlovo náměstí a tramvají 22, případně na Luka a dále autobusem 174, nebo z Anděla autobusem 191, z Palmovky tramvají 15 či 25 na Vypich.
Z trasy C: z Vltavské tramvají č. 25, nebo z Kobylis 15kou, či 25kou na Vypich.

Zdroj : Za rohem


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 20.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 21.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19963)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13822)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13978)

    Last minute
    18.1% (13359)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12832)

    Celkem hlasů: 73954

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.