E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Čtvrtek, 28. 03. 2024
Namenstag Soňa
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu
Unterkunft und Verpflegung

POLUBNÝ PENZION




Magazin Gulliver

Vorige Seite

Klínovecko

Františkánský klášter Kadaň

 

Patří mezi národní kulturní památky a je jednou z výrazných dominant Kadaně. Klášter je nejstarším poutním místem Čtrnácti svatých pomocníků v českých zemích. V areálu se nachází

 

Městské muzeum.
Historie
Jeho vznik je opředen legendou, podle níž na jeho dnešním místě stálo městské popraviště. Na něm měl být oběšen šlechtic, který se vzepřel panovníkovi, a cestou na popraviště prosil skrz své svaté pomocníky Boha o odpuštění. Zachránilo mu to život - přestože visel na šibenici tři dni a tři noci, nezemřel. Byl proto osvobozen a město na tomto místě postavilo kapli Čtrnácti svatých pomocníků.
Historie kaple začíná někdy kolem roku 1470. Kolem 1474 přichází františkáni do kadaňské kaple a budují první konventní budovu. Začínají také se stavbou nového trojlodního kostela, který byl dokončen a vysvěcen v roce 1480. Příznivci a o rok později majiteli kláštera se stává rod Lobkoviců, usídlených na nedalekém Hasištejně, kteří si ho vybírají jako za místo svého posledního odpočinku. Ještě v 15. století byl vybudován kamenný konvent, čtyřkřídlá stavba obklopující malý dvůr. Třicetiletá válka a náboženské spory zbrzdily rozvoj kláštera. Teprve ve druhé polovině 17. století se budovy opravují a kostel byl nově vybaven. Během války mezi Habsburky a Francií v roce 1742 došlo přímo na půdě kláštera k zuřivé bitvě, což dodnes připomínají prostřílená barokní vrata. Reformy císaře Josefa II. vedly ke zmenšování poštu řeholníků a na konci 18. století bylo františkánům zakázáno žebrat. Během druhé světové války byli františkáni donuceni předat část budov Hitlerjungend a v roce 1950 byl klášter komunistickou mocí definitivně uzavřen. Byl využíván jako archív a jeho budovy chátraly.
Současnost
Do majetku řádu františkánů se vrátil opět v roce 1991, ovšem z finančních důvodů přechází v roce 1994 areál do správy litoměřického biskupství, které pronajalo objekty městu Kadaň. Poutní kostel Zvěstování Panny Marie a Čtrnácti svatých pomocníků slouží církevním účelům.
Městské muzeum má dva prohlídkové okruhy - starší mapuje historii hornictví a mineralogie na Kadaňsku, novější od roku 2004 s expozicí o historii kláštera, městské památkové rezervaci a s expozicí zaměřenou na kult čtrnácti svatých pomocníků, patriotů kláštera. V prvním patře probíhá rekonstrukce nástěnných maleb, které budou postupně zpřístupňovány. Součástí prohlídky je kostel.
U příležitosti svátku svatého Václava se zde koná slavnost vinobraní. V areálu kláštera jsou totiž vinice a také ukázka původního pěstování chmele a děti si mohou prohlédnout několik domácích zvířat v minizoo. V klášterním sklípku se prodávají vína.

Zdroj : E-region


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Freitag 29.03.

    25°C
    12°C

    Samstag 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19783)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13701)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13861)

    Last minute
    18.1% (13224)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12688)

    Zahl der Stimmen 73257

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.