E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Apollo - Hlinné




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Romantika na úzkých kolejích

Jindřichohradecká úzkokolejka

 

Máte-li náladu na romantickou toulku jihočeskou krajinou, přijměte pozvání na malý výlet. Tentokrát se navíc nemusíte trmácet pěšky, ale krásy vlasti můžete obdivovat z okénka

 

parního vláčku. Řeč je o jindřichohradecké úzkokolejce.
Ještě než na nádraží v Jindřichově Hradci nastoupíte do vagonů tažených úctyhodnou lokomotivou, vyberte si cíl své cesty. Úzkokolejka má totiž dvě dráhy. Ta první vede do Obrataně a je dlouhá 46 kilometrů. Pro poznávání přírodních krás je možná vhodnější rozhodnout se pro druhou dráhu vedoucí do Nové Bystřice, která prochází takzvanou Českou Kanadou. Trasa v délce 33 kilometrů vede malebnou krajinou mezi loukami, rybníky, lesy a nádražíčky s hezkými jmény jako Jindřiš, Střížovice, Kaproun, Senotín či Albeř. Pro zajímavost: v Kaprouně byla před několika lety umístěna pamětní deska, která připomíná, že tu byl jedné noci roku 1900 vysazen z vlaku Jára Cimrman. Byl prý v podroušeném stavu a neměl jízdenku. V Kaprouně je však díky tomu čestným občanem.
Dráha do Nové Bystřice byla dostavěna roku 1897 (trasa do Obrataně vznikla později, v roce 1906), a protože se na stavbě šetřilo, objíždí všechny terénní vlny po vrstevnici. Nemuselo se tak stavět příliš mostů a náspů, díky nimž by cesta byla kratší, a vláček nás proto pěkně povozí po krajině.
Po jindřichohradecké úzkokolejce sice v létě jezdí parní vláčky pro turisty, ale to neznamená, že koleje s rozchodem pouhých 76 centimetrů jsou jen atrakcí bez praktického využití. I když se s konkurencí, kterou v nákladní dopravě představují hlavně kamiony, vyrovnává jen těžko, přepravuje dnes zboží stejně jako kdysi. A především celoročně převáží cestující. Její věhlas však samozřejmě nejvíce roste mezi turisty. Úzkokolejka je vyhledávaným lákadlem jižních Čech a loni prý dosáhla větší návštěvnosti než renesanční zámek v Jindřichově Hradci.
Jak se tam dostat
Vlakem se z Prahy do Jindřichova Hradce dostanete za dvě a půl hodiny. Cesta vyjde na 184 korun či na 114 korun, máte-li Kartu Z.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 27.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (20075)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13914)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14068)

    Last minute
    18.1% (13449)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12944)

    Celkem hlasů: 74450

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.