E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Nepál

Království hor

 

Zasněžené Himaláje, jačí karavany, Šerpové s metrákovými náklady na hřbetu, terasovitá rýžová políčka, hinduistické chrámy, maoističtí rebelové a vysokohorská nemoc.

 

To jsou mé nejživější dojmy z této nádherné zemičky na střeše světa. Deset z celkových čtrnácti osmitisícovek najdete právě tady. Příjemní jsou i Nepálci. Ne takoví vydřiduši jako Indové, přátelští, ale ne tak moc, až otravně, jako třeb Pákistánci nebo Íránci. Prostě tak akorát.
Kultura a památky
V kathmandském údolí je mnoho paláců, chrámů a soch a přímo v Kathmandu (založeno v 8. století) naleznete mimo jiné bránu opičího krále Hanúmana, věž Dharara, sochu krále Pratápamally, chrám bohyně Táléžu a sídlo králů Hanumán Dháka.
Země a lidé
Velehory s nejvyšší horou světa (Mt. Everest 8848 m), ale i zelená údolí, kopce a řeky a také džungle. Nepál je velmi chudou zemí, ale obyvatelé jsou tolerantní a otevření všem "slušným" návštěvníkům. Žije zde více než 70 různých etnických skupin s mnoha dialekty.
Jak cestovat
Nejlépe týdenní organizovaný studijní zájezd se zkušeným průvodcem. Většinou jsou naplánovaná dvě přenocování v Kathmandu (odtud výlet do Passhupatinathu s nejstarším buddhistickým chrámem na světě), dvě přenocování v Chitwanu, kde se nalézá rezervace na ochranu divokých zvířat (odtud výlet do džungle a sloní safari), dvě přenocování v městečku Pokhara (odtud výlety k vodopádům Davis Falls, k jeskyním Mahendra a jezeru Phewa lake) a jedno přenocování v Nagorkotu (horská stanice v Himalájích). Vhodné je také spojení Nepálu s okružní cestou po Indii, nebo s návštěvou Tibetu (minimálně 2 týdny). Upozornění: po Nepálu je možné cestovat i individuálně, ale do mnoha oblastí je zapotřebí zvláštního povolení!
Ceny jsou podobné indickým, s pěti šesti dolary na den celkem vystačíte. V horách pak platí čím výš, tím dráž, protože všechny zásoby se musí do kopců nanosit. I v Káthmándů seženete dvoulůžák za míň než dva dolary, oběd v hospůdce nižší cenové kategorie pořídíte za dolar nebo méně.
Na vlaky zapomeňte, hlavními tahouny jsou v Nepálu rozhrkané autobusy. Mimo velká města se dá jezdit i na střeše, což doporučuji. Máte lepší výhled na okolní hory a nemačkáte se se stovkou ostatních pasažérů vevnitř. A uhlídáte i obsah svého báglu - krádeže na střechách jsou tu na denním pořádku, hlavně na populárních turistických trasách.To platí samozřejmě v rozumných výškách, kde neumrznete. Jízdní řády samozřejmě jako jinde v Asii neexistují, vyjíždí se, když je plno k prasknutí.

Zdroj : Můj web


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19798)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13713)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13871)

    • Last minute
    18.1% (13243)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73335

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.