E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Pražský Petřín

Vrtbovská zahrada

 

Vrtbovská zahrada leží spolu s dalšími třemi barokními zahradami, Vratislavskou, Schönbornskou a Lobkowickou, na svahu Petřína a je považována za jednu z nejvýznamnějších

 

a nejkrásnějších barokních zahrad. Vznik velkolepé palácové zahrady je spojen s velkým svatebním obdobím kolem roku 1720.
Autorem návrhu je František Maxmilián Kaňka, který pro Jana Josefa hraběte z Vrby nejprve přestavěl palác a následně zřídil zahradu. Na rozdíl od zahrady, která si udržela barokní stav bez větších změn, prošel Vrtbovský palác i v následujících obdobích výraznými úpravami.
Sochařskou výzdobu zahrady vytvořil Matyáš Bernard Braun. Na zdařilém díle se také podílel Václav Vavřinec Reiner.
Velmi dobře se zachovala vnitřní výzdoba sala terreny. Freska na klenbě je dílem Václava Vavřince Reinera a představuje Venuši a Adonise.
V letech 1990 - 1998 se po předchozím statickém zajištění uskutečnila celková rekonstrukce zahrady. Obnovená zahrada byla pro veřejnost slavnostně otevřena 3. června 1998. Zahrada je ve vlastnictví Hlavního města Prahy.
Vrtbovská zahrada nabízí reprezentativní prostory pro různé společenské akce. Nejznámější a nejoblíbenější jsou zahradní slavnosti - garden party, uspořádat lze ale i jiná slavnostní nebo přátelská setkání, tiskové konference,odborné semináře, dále nabízí svým obdivovatelům řadu dalších možností využití a potěšení. Večerní prohlídky zahrady při slavnostním osvětlení, komorní koncerty pro uzavřenou soukromou společnost. V Galerii, která je součástí Vrtbovské zahrady je možné uspořádat výstavy uměleckých děl, od roku 2000 se zde konají pravidelně výstavy děl současných i zahraničních umělců.

Zdroj : Vrtbovská


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 26.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20052)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13890)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14053)

    • Last minute
    18.1% (13438)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12915)

    Celkem hlasů: 74348

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.