E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

R+B Privat




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Mykény

Centrum achájské kultury

 

Mykény byly jedním z nejslavnějších a také nejmocnějších řeckých měst. Největšího rozmachu dosáhly zhruba v letech 1600-1200 př.n.l. O historii Mykén se nedochovaly téměř žádné záznamy

 

a to, co se dochovalo jsou většinou jen pověsti, které prakticky nelze dokázat. Nejznámější jsou nepochybně Homérovy básně Iliada a Odyssea, které jsou dodnes obdivovány. Sice se nám povedlo, hlavně díky archeologickým výzkumům, odpovědět na mnohé otázky, přesto zůstávají Mykény zahaleny mnoha otazníky. Vždyť ani stoprocentně neznáme odpověď na elementární otázku, odkud mykéňané pocházeli?
Historické Mykény ovládaly Argolidu, významnou a bohatou oblast na severovýchodě Peloponésu, která zase ovládala většinu egejského obchodu. Schliemann a pozdější archeologové objevili kromě samotných Mykén ještě asi deset významných mykénských středisek a stovky osad a hrobů, jež spojovala stejná kultura. Midea, Tíryns "mohutných zdí", "posvátný" Pylos, "žíznivý" Argos, Orchomenos "bohatý ovcemi" - jména mnoha těchto míst se objevují v Íliadě.
Samotní Mykéňané byli potomky řecky mluvícího lidu, který se objevil na řecké pevnině asi devatenáct století před naším letopočtem. Nakonec sjednotili bezvýznamné kmeny do společenství, jehož život se odvíjel kolem ústředního paláce. Schliemannův objev propracovaných pohřebních předmětů ukázal, že mykénští vládcové již v 16. století př. n. l. shromáždili poklady, jež ukládali do hrobů. Díky své strategické poloze střežily Mykény moře i vnitrozemí a ovládaly obchod v tomto bohatém kraji.
Na zahraničních trzích od západního Středomoří až po Egypt bylo mykénské zboží velmi žádané. Platilo to zejména o keramice - zdobené charakteristickými lesklými červenými a černými vyobrazeními, jež sloužila v domácnostech, jako skladovací džbány i obřadní nádoby. Argolida byla protkána sítí cest a mostů, pečlivě odstupňovaných pro povozy a válečné vozy. Cesty spojovaly palác s ostatními významnými středisky, která byla rovněž obehnána mohutnými zdmi, jež je chránily před nájezdníky. Vedoucí mykénských vykopávek profesor Iakovidis tvrdí, že klíčem k obrovskému bohatství města byl obchod. Podle jeho názoru se stal také příčinou úpadku.
Mykény byly ve své době nejvýznamnějším řeckým městem. Jejich bájný král Agamemnón se v Homérových básních účastnil Trojské války. O Mykénách se mimo Homérovo dílo nedochovaly téměř žádné záznamy, mnoho záznamů bylo nalezeno ve vykopávkách na hliněných deskách, které se podařilo v padesátých letech rozluštit. Vykopávky v Mykénách a dalších významných oblastech této doby jsou prakticky jediným současným zdrojem poznatků o Mykénách a jejich kultuře.

Zdroj : Svetr


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19788)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13708)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13865)

    Last minute
    18.1% (13232)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12698)

    Celkem hlasů: 73291

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.