E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Čtvrtek, 28. 03. 2024
Name-day Soňa
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Pension Slezský dům in Jeseník

Active holiday

Ranč Kostelany




Magazine Gulliver

Previous page

Jesenicko

Jeskyně Na Špičáku se rozloučí se sezonou slavnostními koncerty

 

Slavnostními koncerty přímo v útrobách jeskyně i speciální podvečerní prohlídkou v dobovém oblečení a za svitu svíček se letos rozloučí se sezonou jeskyně Na Špičáku u Supíkovic

 

na Jesenicku. Jeskyni, která letos oslavila 120 let od prvního zpřístupnění, v letošním roce navštívil rekordní počet návštěvníků. "Sezonu chceme uzavřít podvečerní prohlídkou, kdy budou moci návštěvníci spatřit podzemní labyrint z části osvětlený jako před 100 lety. V jeskyni budou svítit pouze svíčky a staré petrolejové lampy. Průvodci budou mít na sobě také dobové oblečení, jaké nosily dcery kameníků," řekla dnes ČTK pracovnice správy jeskyně Na Špičáku Ivana Fojtová. Ukončení sezony budou moci návštěvníci oslavit také slavnostními koncerty, během kterých vystoupí smíšené sbory. "Koncerty se odehrají v dómu Naděje. Je tam nádherná atmosféra, hudba se rozléhá prostorami jeskyně. Na druhou stranu tam lze uslyšet každý falešný tón," dodala Fojtová. Jeskyně Na Špičáku je nejstarším doloženým jeskynním
komplexem v České republice. Existenci této jeskyně dokládají první písemné zmínky u z roku 1430. Poprvé byly zpřístupněny v 80. letech 19. století, poté ale pustly a veřejnosti byly znovu předány v roce 1955.
Letos podzemní prostory jeskyně navštívilo rekordních 24.000 lidí. Podle pracovníků správy jeskyně je to největší počet za poslední léta. Průměrně totiž do jeskyně zamíří 16.000 návštěvníků. Podvečerní prohlídku chystají pracovníci jeskyně 22. října. Koncerty na závěr sezony se uskuteční 29. a 30. října. Akce jsou zdarma, zástupci jeskyně ale upozorňují, že kvůli velkému zájmu je třeba dopředu rezervovat místa.
Jeskyně je v listopadu a prosinci uzavřena kvůli zazimování netopýrů. V lednu a dubnu jsou pracovníci připraveni provést podzemními prostorami ohlášené návštěvníky. Brány jeskyně se znovu oficiálně otevřou na začátku dubna.

Zdroj : ČTK


    Previous page

     


    Weather

    Friday 29.03.

    25°C
    12°C

    Saturday 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19785)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13703)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13863)

    Last minute
    18.1% (13228)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12691)

    Number of contender 73270

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.