E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

PENZION & CAFÉ




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Ústecko

Skanzen Zubrnice nabídne práci předků: lámaní lnu a mlácení obilí

 

Výlet do vesnice na přelomu 19. a 20. století nabídne o třetím říjnovém víkendu nejmladší český skanzen lidové architektury v Zubrnicích na Ústecku. "Novinkou letošního Podzimu

 

na vesnici bude ukázka mletí mouky, které návštěvníkům předvede mlynář na místním mlýně v Týništi," řekla ČTK Jitka Ledvinková ze zubrnického skanzenu. Pracovníci skanzenu podle ní ji také připravili mlat ve stodole, kde si budou moci zájemci vyzkoušet mlácení obilí cepem. Vymlácené zrní si pak budou moci vyčistit na fukaru. Na zvídavé návštěvníky čeká i mědlice na lámání lnu, vochlice na jeho česání a kolovrátek na spřádání pevné lněné nitky. K podzimu na vesnici patřila typická jídla, ale také sušení ovoce, například jablečných křížal. I to uvidí návštěvníci na vlastní oči a ucítí na vlastní nos, vzkazují pracovníci skanzenu. Chybět nebude ani tradiční ukázka staré zemědělské techniky, zpracování ovčí vlny, výroba másla a tvarohu, paličkování krajek a další tradiční podzimní práce našich předků na vesnici, poznamenala Ledvinková. Zubrnický skanzen je nejmladší skanzen v Čechách, jehož základem je stará historická vesnice v klínu kopců Českého středohoří. Pro muzejní účely jsou využity nejhodnotnější stavby středu obce a jejího okolí, které se průběžně doplňují o drobné přenášené objekty. Veřejnosti je zpřístupněn komplex roubené zemědělské usedlosti s interiérovými a exteriérovými expozicemi včetně unikátní teplovzdušné sušárny na ovoce. Dále expozice vesnické školy, starého obchodu a kostel s pravidelnými výstavami. Ve středu návsi stojí přenesená barokní studna a nedaleko pod vsí je malé nádraží s muzejní expozicí dopravy. Na bývalé zrušené trati se ve spodním úseku Velké Březno - Zubrnice plánuje občasný muzejní provoz. Opodál proti proudu potoka stojí malý roubený vodní mlýn.
Skanzen pořádá každoročně několik víkendových výletů do historie, při nich si mohou zájemci také vyzkoušet a poznat práci i zvyklosti předků. Letos to ji byly například oslavy masopustu, Velikonoc, stavění máje a Zubrnický jarmark.
Letošní kalendář akcí uzavřou 11. a 12. prosince Vánoce ve
skanzenu. Ročně tyto akce přilákají do Zubrnic na 20.000
návštěvníků.

Zdroj : ČTK


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 20.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 21.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19983)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13837)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14002)

    Last minute
    18.1% (13382)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12853)

    Celkem hlasů: 74057

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.