E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Českolipsko

Bezděz

 

Monumentální gotický hrad založil panovník Přemysl Otakar II. v polovině 13. století. V roce 1279 byl hrad vězením pro Václava II. a královnu Kunhutu. V 17. století se stal klášterem

 

benediktinů, v 18. století přestal být obývaný a začal chátrat. Romantická silueta hradu přitahovala řadu umělců, mezi jinými Karla Hynka Máchu.
Hrad založil jako opěrný bod panovnické moci v severních Čechách král Přemysl Otakar II. Stavba započala po r. 1260 a dokončena v hlavních rysech byla r. 1278. Hrad byl postaven jako pevnost podle nejlepších obranných poznatků té doby. Jádrem stavby byl horní hrad s královským palácem, kaplí a 30m vysokou obrannou věží. Po smrti Přemysla Otakara II. zde byl i vězněn Václav II se svou matkou. Až do vlády krále Zikmunda byl hrad většinou v držení panovníka, poté byl zastaven a majitelé se často měnili. K významnějším patřili Berkové z Dubé, Vartemberkové a Albrecht z Valdštejna, který chtěl z Bezdězu učinit jednu z hlavních pevností k ochraně jeho vévodství. R. 1621 byl hrad vypleněn a vypálen císařským vojskem. V 17. stol. byl hrad používán jako klášter benediktýny. R. 1785 byl klášter zrušen a hrad se postupně změnil ve zříceninu. První pokusy o záchranu hradu započaly až v 19. stol. Dnes je hrad státním majetkem a neustále zde probíhají záchranné práce. Bezděz představuje poslední, nejvyspělejší stupeň ve vývoji královských hradů v Čechách ve 13. stol. Zcela výjimečným uměleckým dílem je jednolodní hradní kaple s křížovou klenbou.

Zdroj : Památky


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 30.03.

    25°C
    12°C

    Neděle 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19833)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13742)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13899)

    Last minute
    18.1% (13266)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12738)

    Celkem hlasů: 73478

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.