E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion RUDOLF




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Rumunsko

Banát s českými vesnicemi

 

V jihozápadním cípu Rumunska žijí naši krajané, kteří mluví 180 let starou češtinou a ve značné míře si udržují tradice, zvyklosti a životní styl z 19. století, kdy sem jejich předci

 

přišli. Obývají kraj divoké přírody kousek nad Dunajem, oblast vápencových hor s krasovými útvary, hřebeny, údolími, soutěskami i pastvinami. Navštívíme 3 české vesnice, ale i osamělé salaše, přičemž můžete ochutnat domácí pálenku, mamaligu nebo při troše štěstí koupit od bačů výborný sýr. Máte rádi vůni sena, zpěv cvrčků a balkánské slunce? Pak se vydejte na dovolenou do českých vesnic v rumunském Banátu. Čeká vás autentické vesnické prostředí s domácí stravou a pruhovanými peřinami.
V roce 1823 se po Dunaji vydali čeští kolonisté do tehdejšího pohraničního pásma rakouské monarchie, aby zde v horách založili vesnice a těžili dřevo. Dnes jich tady žije kolem 2000 v šesti ryze českých vesnicích (Svatá Helena, Gerník, Rovensko, Eibentál, Bígr, Šumice).
Nádherně členitý karpatský masiv rozkládající se nad Dunajem nabízí ideální podmínky pro pěší turistiku i pro cykloturistiku. České vesnice jsou propojeny značenými turistickými cestami, které vedou kolem nejatraktivnějších míst, kolem jeskyní, vodních mlýnků a krasových kaňonů. Dunajská soutěska nabízí nejenom úchvatné výlety, ale i možnost rybářských pobytů u krajanů.
Do dnešních dnů si krajané v Banátu uchovali zvyky a tradice, které si přivezli z domova. Ve vesnicích se proto domluvíte čistou češtinou, hospodyňky vám nabídnou české koláče a řízky a večer spočinete v babičkovských duchnách. Během pobytu můžete hospodáři pomoci hrabat seno, kosit a mlátit obilí, péct chleba nebo mlít na kamenných mlýncích.
Šetrné tradiční zemědělství zachovalo neporušenou krajinu s množstvím živočichů i vzácných rostlin a s výhledy, které připomínají Ladovy obrázky. Množství jeskyní, krasových potůčků, skalních útvarů tvoří společně se zachovalou lidovou architekturou salaší a vesnic unikátní prostředí ideální pro odpočinek, rekreační sport nebo rodinnou rekreaci.
Rumunsko je civilizovaná a vcelku bezpečná země. Rozhodně se tu nikdo nemusí bát volně se pohybovat po ulici. Zejména prostí lidé na venkově a v horách se s vámi často rozdělí o první poslední. Obyvatelé Banátu vás překvapí spíše příjemně.

Zdroj : Banat


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19800)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13714)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13871)

    Last minute
    18.1% (13245)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73340

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.