E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Hawaii

Ráj Pacifiku

 

Hawaii je nazývána rájem Pacifiku. Pobyt na Hawaii Vám splní sen o překrásných písečných plážích, koupání v azurově modrém moři a kráse havaiiské přírody. Tento kouzelný ráj na zemi,

 

stvořený sopkami, vodopády, korálovými útesy, tropickými pralesy a nádhernými květinami bude pro každého turistu nezapomenutelným zážitkem. Hawaii Vás očaruje přátelskou atmosférou, polynéskou pohostinností a kulturními tradicemi. Hlavní město má název Honolulu a nachází se na ostrově Oahu, kde se rovněž nachází nejznámější pláž na Hawaii, Waikiki. Zde na Vás čeká kromě přírodních krás také pestrý noční život i řada pamětihodností.
Jako padesátý stát unie USA se tyto ostrovy vyznačují nejen přírodní krásou s neopakovatelnou scenérií vysokých hor a písečných palmových pláží, ale také čistotou, vyspělou infrastrukturou a množstvím dalších západních vymožeností. Najdete zde jak tradiční místní obyvatele tančící Hula tak spoustu luxusních hotelů a automobilů, které Vám zamotají hlavu.
Ráno moře, potom lyže
Největší ostrov Hawaii, nazývaný celkem oprávněně Velký ostrov, je geologicky nejmladší. Tvoří jej obrovské sopečné masívy Mauna Loa, Mauna Kea a kráter Halemaumau, kde podle pověsti sídlí bohyně sopek a ohně vůbec Pelé. Mauna Loa je největší a nejmasivnější hora na světě, dobrých 4000 m nad hladinou moře a dalších 6000 m pod hladinou. Špičku Mauna Kea pokrývá sníh od prosince do května - je-li sněhu dost, lze se po ránu u úpatí sopky vykoupat v teplém moři a odpoledne si nahoře zalyžovat.
Milovníci vulkánů si asi neodpustí expedici do Národního parku sopek. Cesta nejdříve opustí bujnou vegetaci tropického pralesa, banánovníky a cukrovou třtinu vystřídají pastviny, a silnice začne stoupat. Brzy se objeví první pruhy popraskané lávy, z níž už začíná vyrůstat první vegetace jako upomínka toho, že tu jednou bude úrodná vulkanická půda. Záhy se ale objeví měsíční krajina, jak se silnice šplhá výš a výš k úpatí kráteru Halemaumau. Nedoporučuje se brát si s sebou kousek lávy na památku, bohyně Pelé to nerada vidí a trestá opovážlivce kletbou. Na místní poštovní úřad docházejí každoročně desítky zásilek, ve kterých pošetilci vracejí ukradené kousky lávy.
Po silnici pojmenované Cesta kolem kráterů se prokličkuje mezi vulkány a lávovými poli dolů k oceánu. Najednou silnice končí, jak ji nedávno přeťal pruh lávy. Černá láva leží na silnici, na kraji z ní kouká akorát kousek patníku jako ulomený zub. Celkem je tady lávou pohřbeno 19 km silnice, místy vrstva lávy vysoká až 90 m. O kus dál padá horká láva do nepokojných vln Tichého oceánu. Oblaka bílé páry stoupající k nebi a milióny žhavých jisker rozsvěcujících stále temnější oblohu jasně signalizují, co se v dálce děje. Symbolický a nikdy nekončící boj ohně s vodou pomaloučku zvětšuje ostrov a přináší nové pláže.

Zdroj : Shells


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19778)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13698)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13856)

    Last minute
    18% (13218)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73230

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.