E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Neděle, 05. 05. 2024
Namenstag Klaudie
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu
Unterkunft und Verpflegung

FIT CLUB EDEN PENZION




Magazin Gulliver

Vorige Seite

Velké Březno

Novorenesanční zámek

 

Nový zámek ve Velkém Březně, nacházející se na břehu řeky Labe mezi Ústím nad Labem a Děčínem, dal v letech 1842-1845 vystavět hrabě Karel Chotek, nejvyšší purkrabí Království českého.

 

Starý zámek ve Velkém Březně, který byste našli blíže k Labi, už totiž neodpovídal představám hraběte Chotka o pohodlném bydlení, a tak v září roku 1842 začíná ve Velkém Březně stavba zámku nového, a od května 1844, kdy je nový zámek dokončen, zde Chotek i se svou rodinou bydlí. Budova zámku po svém dokončení vypadala poněkud jinak než dnes, byla mnohem jednodušší; s trochou nadsázky se dá říci, že připomínala spíše železniční nádraží té doby. Ale i když se jednalo o stavbu vzhledem prostou, poskytoval tento tehdy tak moderní empírový zámek veškerý komfort a byl vybaven vším pohodlím své doby.
Původně to byla tvrz z 2. poloviny 15. století, kam se Vartemberkové přestěhovali po opuštění hradu Varty. Už Jiří z Vartemberka se psal v letech 1427 - 1486 "na Březně". Roku 1528 získali Březno Salhausenové a na místě tvrze postavili renesanční zámek. V roce 1606 koupil panství Abraham Bok z Boku, roku 1628 je vlastnil Karel Glich z Miltic. Jeho dcera prodala statek roku 1676 Žofii Anežce Ditrichštejnové. Po ní jej získali Harrachové a jim patřil do 1. poloviny 19. století. V roce 1841 zámek koupil hrabě Karel Chotek. Zámek byl přestavěn v letech 1842 - 1854 podle plánů vídeňského stavitele Foerstera pro nejvyššího purkrabího Českého království Karla hr. Chotka z Chotkova a Vojnína. Stavba vycházela z předem stanoveného půdorysu, na němž byly přesně určeny funkce jednotlivých místností. Zámeček, k němuž byly během stavby připojeny boční domky pro služebnictvo, měl charakteristické tvary rakouského pozdního empíru. Avšak jeho podoba byla radikálně změněna nákladnou přestavbou zámku v letech 1885-1910, která probíhala podle návrhů drážďanského architekta Fleischera. Tehdy byl zámek částečně přestavěn do podoby novorenesanční vily. Velkobřezenský zámek představuje typ malého šlechtického sídla a také jednu z posledních feudálních staveb u nás. Součástí zámeckého areálu je cenný přírodně krajinářský park.

Zdroj : Památky


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Sonntag 05.05.

    25°C
    12°C

    Montag 06.05.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    26.9% (20147)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13992)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14143)

    Last minute
    18.1% (13542)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (13027)

    Zahl der Stimmen 74851

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.