E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

PENZION & CAFÉ




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Velké Březno

Novorenesanční zámek

 

Nový zámek ve Velkém Březně, nacházející se na břehu řeky Labe mezi Ústím nad Labem a Děčínem, dal v letech 1842-1845 vystavět hrabě Karel Chotek, nejvyšší purkrabí Království českého.

 

Starý zámek ve Velkém Březně, který byste našli blíže k Labi, už totiž neodpovídal představám hraběte Chotka o pohodlném bydlení, a tak v září roku 1842 začíná ve Velkém Březně stavba zámku nového, a od května 1844, kdy je nový zámek dokončen, zde Chotek i se svou rodinou bydlí. Budova zámku po svém dokončení vypadala poněkud jinak než dnes, byla mnohem jednodušší; s trochou nadsázky se dá říci, že připomínala spíše železniční nádraží té doby. Ale i když se jednalo o stavbu vzhledem prostou, poskytoval tento tehdy tak moderní empírový zámek veškerý komfort a byl vybaven vším pohodlím své doby.
Původně to byla tvrz z 2. poloviny 15. století, kam se Vartemberkové přestěhovali po opuštění hradu Varty. Už Jiří z Vartemberka se psal v letech 1427 - 1486 "na Březně". Roku 1528 získali Březno Salhausenové a na místě tvrze postavili renesanční zámek. V roce 1606 koupil panství Abraham Bok z Boku, roku 1628 je vlastnil Karel Glich z Miltic. Jeho dcera prodala statek roku 1676 Žofii Anežce Ditrichštejnové. Po ní jej získali Harrachové a jim patřil do 1. poloviny 19. století. V roce 1841 zámek koupil hrabě Karel Chotek. Zámek byl přestavěn v letech 1842 - 1854 podle plánů vídeňského stavitele Foerstera pro nejvyššího purkrabího Českého království Karla hr. Chotka z Chotkova a Vojnína. Stavba vycházela z předem stanoveného půdorysu, na němž byly přesně určeny funkce jednotlivých místností. Zámeček, k němuž byly během stavby připojeny boční domky pro služebnictvo, měl charakteristické tvary rakouského pozdního empíru. Avšak jeho podoba byla radikálně změněna nákladnou přestavbou zámku v letech 1885-1910, která probíhala podle návrhů drážďanského architekta Fleischera. Tehdy byl zámek částečně přestavěn do podoby novorenesanční vily. Velkobřezenský zámek představuje typ malého šlechtického sídla a také jednu z posledních feudálních staveb u nás. Součástí zámeckého areálu je cenný přírodně krajinářský park.

Zdroj : Památky


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 28.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20099)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13945)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14108)

    • Last minute
    18.1% (13488)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12978)

    Celkem hlasů: 74618

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.