E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Křivoklátsko

Hamousův statek ve Zbečně

 

Roubený selský statek ? tzv. Hamousův dům pochází z přelomu 16. a 17. století, na přelomu 18. a 19. století byl upravován. Jedná se o významnou památku lidové architektury ve středních

 

Čechách - dřevěný roubený třídílný dům se zděnými chlévy, stájemi, sýpkou stodolou a dalšími hospodářskými stavbami.
Dějiny usedlosti jsou spolehlivě známy od přelomu 16. a 17. století, veřejnosti byl objekt poprvé zpřístupněn v roce 1995. V expozici skanzenového typu najdeme ukázky dobového bydlení, pečení chleba, hospodaření, lidových řemesel a denních zvyklostí.
Je to přízemní dům, dřevěný, roubený, který vypovídá o tom, jak se stavěly bohatší usedlosti ve středočeské oblasti," vysvětluje Luboš Vokoun správce památky, " tento dům, který je přístupný celý, je dokonalou učebnicí dějepisu, někdejší život lidí je tu jako na dlani." Návštěvník se podívá do síní, zděné kuchyně, může si projít patrový komorový blok i výměnkářskou světnici a všechna hospodářská stavení.
Nejstarším hospodářem, jehož jméno je známo, byl na přelomu 16. a 17. století tesař Blažej Starý, dvě generace rodu Hamousů tu hospodařily od poloviny 18. století. Hospodářem dosud posledním je ten, jehož pohostinnost jsme s potěšením přijali.
Současný Hamousův statek má svého jedinečného Luboše Vokouna. Říká o sobě, že je správcem, údržbářem, průvodcem a pekařem. Každý z návštěvníků ale ještě musí říct po setkání s ním, že je to on, kdo dává Hamousově statku život. Vdechl mu neopakovatelnou atmosféru starých časů, která je natolik podmanivá, že zůstane v srdci už navždy.
V usedlosti ve Zbečně s číslem popisným 22 je živo pořád, od jara do podzimu. Chleba se tu peče vždycky v sobotu, ale i ve všední den se tu setkáte s pekařem z dávných dob. Luboš Vokoun si totiž potrpí na opravdovost a statek vylepšuje dál, nikdy není konec. Přibyla výstava staré lidové keramiky, stavějí se kachlová kamna podle původních plánků a světlo světa spatřili i někdejší zbečenští starousedlíci. Výstava jejich portrétů, tak jak je zvěčnili malíři své doby, už jsou součástí Hamousova statku.

Zdroj : Hypos


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19770)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13693)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13853)

    • Last minute
    18% (13214)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73210

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.