E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Itálie

Kampánie

 

Oblast Kampánie se prostírá na území od Neapolských Apenin k pobřeží Tyrhénského moře. Do Kampánie se řadí provincie Avellino, Benevento, Caserta, Neapol a Salerno. Charakteristickým

 

znakem jihoitalského regionu Kampánie je velice příznivé podnebí, členité pobřeží s křišťálově čistým mořem a malebná starobylá městečka.
Jedno z nejnavštěvovanějších míst Kampánie je beze sporu Paestum, město s největším starořeckým archeologickým areálem na pevnině.
Národní park Cilento s letovisky Marina di Camerota a Palinuro, který naleznete v jižní části kraje Kampánie, cca 160 km pod Neapolí, je proslulý zejména překrásnými písečnými i oblázkovými plážemi ohraničenými skalními útesy. Národní park Cilento i Paestum byly právem zapsány do seznamu UNESCO.

Národní přírodní park Cilento je oblast plná zátočin, písčitých i kamínkových pláží, jeskyní a míst vhodných pro potápění, historických památek a archeologických nalezišt', ideální pro příjemnou dovolenou na plachetnici. Je to oblast, kde se setkává moře a hory, západ a východ, kultura evropská s africkou. Cilento je stále ještě málo využito námořním turismem a asi právě proto si zachovává své kouzlo, které ocení každý, kdo má moře a přírodu rád.
Národní přírodní park Cilento se nachází v oblasti zhruba 30 km na jih od jihoitalského města Salerno, vzdáleného zhruba 55 km od Neapole. Cilento bylo zahrnut do prestižního celosvětového programu UNESCA o výzkumu biosféry, do programu MAB (Man and Biosphere). Do této sítě byla zahrnuta rovněž pobřežní oblast sousedící se Salernem na severu, oblast pobřeží Amalfi a Positána.

Cilento je oblast, ve které zůstala příroda i kultura nedotčena díky hornatému a nepřístupnému charakteru krajiny. Jediným spojením mezi vesnicemi vybudovanými a roztroušenými vysoko v horách byly po dlouhou dobu ne příliš pohodlné cesty, které se klikatily po úbočích vysokého pohoří. Vesnice byly umist'ovány na kopcích tak, aby jejich obyvatelé měly dokonalý přehled o dobyvatelích připlouvajících ze strany moře. Cilento si stále zachovává svoji originalitu i přesto, že v poslední době se místní organizace snaží o zvýšení turistického ruchu. Díky jihoitalské mentalitě a statní politice ale k příliš výrazné změně nedochází.

Krajina Cilenta je velmi různorodá. Pobřeží má charakter typicky středozemní, s množstvím skalnatých útesů a výběžků se strážními věžemi, které jsou důkazem ne příliš klidné minulosti, s množstvím zátočin s malými písečnými nebo kamínkovými plážemi. Nepřístupné a skalnaté oblasti se střídají se zelenými zákoutími, porostlými olivovníky, z nichž se vyrábí jedinečný olej uznávaný po celém světě. Skalnaté pohoří přecházející do vnitrozemí je pro svůj charakter nazýváno "Dolomity del Mezzogiorno" (jihoitalské Dolomity)

Zdroj : Yachtnet


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19775)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13694)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13855)

    Last minute
    18% (13215)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73219

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.