E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Těšínsko

Vodní nádrž Žermanice

 

Údolní nádrž Žermanice se svou čistou vodou a výhledem na panorama Beskyd, zejména pak nejvyšší vrchol - Lysou horu, je jedním z nejvyhledávanějších a nejoblíbenějších

 

míst v Moravskoslezském kraji, určených pro relaxaci, aktivní dovolenou i rybaření.
V krásné krajině Těšínské pahorkatiny byla v 60. Letech postavena údolní nádrž Žermanice. Jejím úkolem bylo zajistit pro tuto rozsáhlou oblast dostatek vody, výrobu el. energie a ochránit rozsáhlé území před velkými vodami z nedalekých Beskyd. Kromě toho umožnit rekreaci početnému obyvatelstvu. Pobyt v uklidňující přírodě, provozování různých vodních sportů a samozřejmě také rybaření Nádrž byla vybudována v nadmořské výšce 320 m na řece Lučině a vznikla tak vodní plocha kolem 248 ha s maximální hloubkou 28 m. Délka vzdutí zasahuje do vzdálenosti 4,7 km.Přehradní hráz je 37,9 m vysoká a v koruně 314 m dlouhá.
Protože je nádrž v mělkém, chráněném a prosluněném údolí s povlovnými břehy, je pohyb kolem ní pohodlný a tím se stává přitažlivou pro rekreaci. Je vyhledávaným místem pro obyvatele z Ostravy a ostatních průmyslových lokalit, kteří zde mohou trávit chvíle odpočinku. Nádrž leží přibližně 5km jižně od Havířova a cca 7 km severovýchodně od Frýdku-Místku.
V nádrži žije spousta druhů ryb. Rybářům, kteří krajem projíždějí, můžeme napovědět, že v okolí je řada středisek, kde se lze ubytovat i slušně najíst. Známá jsou místa jako motorest a autokemp Lučina, restaurace v Soběšovicích a jiné. Silniční spojení je po trase Ostrava-Havířov-Žermanice. Z Havířova zajíždí k hrázi i MHD. Nádrž je dostupná z Frýdku-Místku nebo Českého Těšína po trase Lučina-Žermanice-Domaslavice-Vojkovice.

Zdroj : Fishnet


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19787)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13705)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13865)

    Last minute
    18.1% (13231)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12698)

    Celkem hlasů: 73286

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.