E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Skandinávie

Norsko

 

Norské království leží na Skandinávském poloostrově v severní Evropě. Má velmi členité pobřeží s nádhernými fjordy, které zasahují hluboko do pevniny. Zemi prostupuje Skandinávské

 

pohoří s ledovci. Podnebí je tu mírné přímořské, v horách drsnější. Na severu polární tundra, na jihu jehličnaté lesy. Je tu řada chráněných území. Jedná se o hospodářsky vyspělý stát, těží se tu ropa a zemní plyn. Kromě neponičené přírody turisty přitahují i starobylé dřevěné kostelíky z počátku druhého tisíciletí našeho letopočtu.
Norsko s jeho nedotčenou přírodou můžeme směle označit za nejkrásnější zemi Evropy - krásná a drsná příroda tunder a lesotunder se stády divokých sobů, do pevniny hluboce zařízlé fjordy, bezedná jezera s průzračnou vodou, jiskřící ledovce, vodopády a nad tou vší nádherou se tyčící mohutné a rozeklané vrcholky hor. Nejvyšší hory celé Skandinávie jsou v jižním Norsku.
Clo a vízum - K návštěvě Norska občané České republiky potřebují pouze platný pas a bez víza zde mohou zůstat 90 dní. Do Norska je povoleno dovézt 1 litr lihovin, 2 litry vína, 200 ks cigaret nebo 50 doutníků nebo 500 g tabáku. Potraviny je možné dovážet pouze v konzervách do 5 kg na osobu. Dovoz a vývoz deviz je limitován hranicí 25 000 NOK.
Měna a směnárny Peněžní jednotkou je norská koruna (NOK), která se dělí na 100 øre. Bankovky existují v hodnotách 50, 100, 500 a 1000 NOK a jsou vyzdobeny podobiznami slavných Norů. Směňovat (i Kč) lze v bankách, výměna na poštách, dříve s nízkými poplatky je omezena pouze na největší poštovní úřady v zemi (Oslo, Bergen, ...). Při platbách se běžně přijímají šeky a kreditní karty.
Jídlo, pití a spropitné - Typickým norským jídlem jsou samozřejmě ryby - uzené, dušené, vařené a nakládané. Mezi vyhlášená jídla patří lutefisk, sušená treska naložená v nálevu a posléze uvařená, gravet neboli uzený losos a rakørret, což je tři měsíce uzrálý a dále upravovaný losos. Zajímavou chuť nabízí fårikål neboli hlávkové zelí a skopové s černým pepřem, a labužníci mohou ochutnat staré vikingské jídlo smalahode, což je vyuzená a vařená ovčí hlava, která se při servírování rozřízne v půli. Alkoholické nápoje mohou pít pouze osoby starší 20 let, přičemž platí zákaz konzumace alkoholu na veřejných místech. Prodávají se pouze v síti obchodů Vinmonopolet, která je dosti řídká. Tradičním norským alkoholickým nápojem je již od dob vikingů pivo. Spropitné bývá zahrnuto do účtu, avšak v případě obzvláště vysoké úrovně obsluhy se obvykle přidává 5 až 10% z ceny.
Sporty - Nádherná norská příroda přímo vybízí k různým druhům tělesné námahy a pobyt v přírodě je jedním z hlavních důvodů, proč lidé z celého světa do Norska jezdí. Pobřežní vody bohaté na ryby většinou zlákají k rybaření i ty, kdo s tímto druhem zábavy nemají žádné zkušenosti, zatímco fjordy nabízí možnost bezpečné projížďky ve vypůjčené loďce. Hlavním magnetem jsou však všudypřítomné hory a nejběžnějším sportem v Norsku je pěší turistika, pro kterou zde existují doslova ideální podmínky. Kromě oblastí se značenými cestami a vyhlášeními přírodními atrakcemi můžeme v Norsku navštívit nepřístupné oblasti, kde je možné putovat celé dny, aniž bychom potkali jiného člověka. Oblíbené je také horolezectví a přechod ledovců, což je však vhodná zábava pouze pro fyzicky zdatné a zkušené návštěvníky. V zimních měsících norské hory nabízejí příznivé podmínky pro alpské lyžování, sami Norové mají v oblibě dálkové lyžařské běhy. Norská krajina je jako stvořená pro pohyb na kole, v mnoha oblastech jsou značené cyklistické trasy, lze využít i šotolinových cest spojujících obydlí a farmy (často značeno Ås nebo Åsane) či liduprázdných silniček na opačných březích řek, než kudy vede hlavní silnice (bývá značeno Backsiden). Je zakázána jízda na kole v silničních tunelech.

Zdroj : Norsko


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19786)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13703)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13864)

    Last minute
    18.1% (13230)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12694)

    Celkem hlasů: 73277

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.