E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Panorama ve Žďáru




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Severní Amerika

Malé velké město

 

Dvě americká města jsou spojována se vznikem Československa před 85 lety, Washington a Philadelphie. Zatímco ve Washingtonu byla T. G. Masarykem vydána Deklarace československé nezávislosti

 

18. října 1918, o týden později byly ve Philadelphii pod Masarykovým vedením vyhlášeny společné cíle dvanácti nových středoevropských zemí. Nebylo to ale jen blížící se výročí československé státnosti, které přimělo zpravodaje Miroslava Konvalinu, aby se vydal po stopách TGM z Washingtonu do Philadelphie.

Našinci jsou z této oblasti bližší a povědomější jiná města jako New York, Washington či Boston, zatímco právě Philadelphie (nebo Philly, jak by řekli sami Američané) je poněkud nespravedlivě opomíjena. I zapřísáhlý nepřítel americké kultury a způsobu života, který by v ulicích hektického New Yorku vrávoral na pokraji psychického zhroucení, by v Philadelphii dostal možnost ?uvolnit se a zpomalit?. Právě tímto heslem je v propagačním šotu Američanům představována Praha a Česká republika, jako jakási oáza klidu a pohody (ó, jak nám za tím oceánem lichotí). Stejně tak bych já lidem od nás z ?klidnější? Evropy, kteří chtějí navštívit Spojené státy, doporučoval na rozjezd, jako první zastávku během jejich výletu, právě Philadelphii. Klidnější povaha města je dána možná jeho historickým charakterem - Philadelphie hrála význačnou úlohu v období amerického boje za nezávislost, stala se ohniskem revoluce a posléze i prvním hlavním městem.

Však i obyvatelé jsou na zvláštní dějinnou úlohu svého domova náležitě pyšní. Všude vidíte plakáty a nápisy, že se nacházíte na tom památném místě, kde se začaly psát dějiny Spojených států, na každém rohu najdete sochy Washingtona, Jeffersona a především Benjamina Franklina, kolem Liberty Hall (původní radnice, kde byla podepsána Deklarace nezávislosti) a dalších historických budov (inu, pro Američany historických; každý polorozbořený kostelík v Horní Dolní v Čechách je o sto let starší) v okolí musíte procházet s posvátnou úctou, našlapovat neslyšně a ne aby vás třeba napadlo odplivnout si tam nebo pohodit papírek na chodník. To byste během chvilky byli obsypáni příslušníky všech složek místní policie a na krku by vám viselo obvinění z porušení řady federálních zákonů.

Chvályhodné je, že všechny staré domy a prostory jsou rekonstruovány a návštěvník tak může nahlédnout do Jeffersonovy pracovny, do originální hospůdky, kvakerské usedlosti, lékárny 18. století, přístupná je i budova první banky, první univerzity, první nemocnice atd. Zajímavých míst najdete mnoho, navíc jsou nahuštěny v několika málo ulicích, jejich prohlídka vám proto nebude trvat dlouho.

Komu běhání po podobných památkách nesedí, přejde tři ulice a ocitne se v přístavu, kde může navštívit vyřazenou ponorku nebo jen poobědvat v rybí restauraci s výhledem na záliv. Nebo se můžete vydat opačným směrem a za deset minut stát uprostřed obchodního centra Philadelphie, na náměstí plném butiků, obklopeném mrakodrapy. Po patnácti minutách chůze se naopak ocitnete v Čínské čtvrti, kde se to jen hemží trhovci a nahaněči z čínských restaurací, v nichž vám na talíř plesknou pokrmy, o kterých se vám ani nesnilo. Nezmiňuji se ani o množství muzeí, galerií a kulturních akcí. Ty jsou v ?historické? Philadelphii samozřejmostí.

Město leží na dvou řekách, Schuylkill a Delaware, na severozápadě mu dominuje Fairmont park, jeden z největších a nejkrásnějších městských lesoparků v USA vůbec. Vyplatí se tedy i procházet se přírodou a relaxovat. Od toho tu Philadelphie je, abyste Spojené státy mohli poznat i z jejich klidnější stránky.

Zdroj : Garida


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19786)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13703)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13864)

    Last minute
    18.1% (13231)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12695)

    Celkem hlasů: 73279

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.