E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Privat LUMIRO




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Rychnovsko

Zámek Častolovice

 

Dějiny zámku Častolovice sahají až do 13. století, kdy v údolí na soutoku řeky Bělé a Kněžny stála vodní tvrz. Ta byla vybudována na mohutných dřevěných pilotech uprostřed vodní

 

hladiny. Části těchto vodních ploch se dochovaly až do 17.století, kdy byly využívány pro chov ryb.
Rodina Oprštorfů v letech 1588 až 1615 přestavěla tvrz na renesanční zámek. Obraz z roku 1696, který je vystaven ve vstupní místnosti zámku, dává představu o jeho původní velikosti. Tvořily jej dva k sobě přilehlé čtvercové dvory o celkovém půdorysu cca 120 x 60 m. Tak vzniklo nádvoří zámku a hospodářský dvůr. Obytná část se nám dochovala do dnes.
Za hospodářským dvorem byly umístěny sádky a rybárna. Před zámkem se rozkládala zahrada se záhony v pravidelných tvarech. V blízkosti stál mlýn s náhonem více jak 1km dlouhým, zahradní domek a prádelna. Za řekou stál pivovar, pálenka, špitál s kaplí a důchodem. Do dnešní doby se z těchto budov zachoval jen pivovar, zbytek pálenky a prádelna.
V roce 1694 zakoupili Častolovice Šternberkové. Hospodářský dvůr byl později zbořen, dobytek a další zemědělská výroba se přemístila na Polní dvůr na druhý konec obce. Z hospodářských budov zůstalo pouze jedno křídlo tvořící dnešní oranžérii. Zámek se stal hlavním sídlem rodu Šternberků.
V polovině 19. století byla část zámku přestavěna v novogotickém slohu a byl založen anglický park. Na začátku 20. století byly novogotické prvky víceméně ze zámku odstraněny aby opět vynikla jeho původní renesanční podoba. Nad vchodem byla vystavěna mohutná věž do které byla umístěna vodní nádrž. Ta umožnila rozvod vody po všech budovách i do pivovaru. Východní křídlo zámku bylo zvýšeno o jedno poschodí, aby byl zámek schopen ubytovat všechny členy rodiny. Do mlýnu byla zabudována el.turbína, která zásobovala zámek a byla funkční až do osmdesátých let, kdy byl mlýn zbořen spolu s kaplí, nemocnicí, důchodem a pálenkou při rekonstrukci silnice a mostu.
Po roce 1948 zámek přešel do majetku státu, který v jeho větší části zbudoval internátní školu.
Teprve v roce 1993, kdy byl zámek v restituci vrácen paní Dianě Phipps Sternbergové, která se jako jediná z původních obyvatel zámku dožila návratu, začal zámek opět ožívat. Ze všeho nejdříve vysadila na nádvoří stromy, levandulové keře a množství květin, aby tak zmírnila studený vzhled zámku.

Zdroj : Zá´mek Častolovice


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 21.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 22.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (20013)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13856)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14023)

    Last minute
    18.1% (13402)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12882)

    Celkem hlasů: 74176

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.