E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

POLUBNÝ PENZION




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Střední Asie

Kyrgyzstán

 

Kyrgyzská republika se nachází ve střední Asii. Povrch země je převážně hornatý s mnoha kotlinami, hory jsou často zaledněny. Nachází se tu řada jezer a bohatá říční síť. Vládne tu silně kontinentální

 

podnebí, porosty jsou převážně nízké, v horách horské. Jedná se o relativně málo vyspělý stát, ale s nízkou negramotností.
Kyrgyzstán je zemí střední Asie. Takové přírodní bohatství, jaké tam najdeš, musí ohromit každého, kdo se pokusí tuto zemi poznat zblízka. Na jihu je Pamír se svými sedmitisícovými vrcholy, horští pastevci žijící v jurtách a chudí vesničani. Na severu hlavní město Biškek a od něho na východ začíná další pohoří Ťan-šan. I jeho vrcholy jsou sedmitisícové, ale to až v severovýchodním cípu země na hranici s Kazachstánem a Čínou. Také v severovýchodní části ve výšce 1600 metrů se vlní 270 kilometrů dlouhé a 80 kilometrů široké jezero Issyk-kul. To je druhým nejhlubším jezerem na světě. A spousta dalších krásných a zajímavých míst, vypovídajících o historii a zvycích národa Kyrgyzů.
Kyrgyzstán je unikátní, turisticky ještě hodně neobjevená země. Nabízí hory, jezera, lze se věnovat lovu a rybolovu, raftingu, jachtingu i cykloturistice. Vybavení pro vodní sporty a lov je možno sehnat/zapůjčit na místě, kola je lépe si vzít s sebou vlastní.
Lidé
Obyvatelé Kyrgyzstánu jsou na turisty příjemní, ale nejsou vlezlí. Všude se domluvíte rusky. I v nejzapadlejší horské vesnici ovládají místní obyvatelé ruštinu. Jediný na koho si musíte dávat pozor jsou policisté. Obvykle hledají záminku jak se dostat k vašim penězům. Jako záminka poslouží cokoliv, např. fiktivní pokuta za chybějící vízum (do Kyrgystánu víza nepotřebujeme, což je policistům obtížné vysvětlit). Jedinou obranou je nechodit sám, a ve větší skupině už je možná účinnější obrana.
V Kyrgyzstánu žije 36 národností. Z celkem 5mio obyvatel je nejvíce je Kyrgyzů - 60%, tedy cca 3mio, Rusů je 15%, Uzbeků 10%. Zajímavou je menšina Dunganů - 4%, jsou to vlastně Číňané, mluví čínsky, jsou čínského původu, odlišují se pouze tím že jde o muslimy. Ač je to - zvláště v dnešním světě skoro neuvěřitelné - národnostní ani náboženské napětí tam prakticky neexistuje.
Kyrgyzstán je fungující demokracií, alespoň na asijské poměry. Má parlamentní systém se silnou rolí prezidenta. Nicméně stopy minulosti tu nejsou jenom minulostí, jak dokazuje 5ti metrový Lenin na hlavním náměstí v Biškeku. Za ním je veliké Leninovo muzeum se 2ma patry plastických výjevů z velikánova života, všemi sebraným spisy a množstvím fotogafií. Dole v přízemí se jen skromě krčí jedna místnost věnovaná současnému prezidentovi a jeho setkáním s G.Bushem a dalšími státníky současnosti.
Zvyky
Lidé jsou velmi přátelští, zvláště v horách je často obtížné odmítnout pohoštění (pití místního nápoje = zkvašeného koního mléka, nebo určité formy jogurtu, je celkem jistou a spolehlivou cestou ke střevní kolice).
Na rozdíl od našich zemí si Kyrgyzové váží starých lidí. Otec má stéle respekt svých dospělých - třeba i 40ti letých - synů. Platí zde zvyk že první dítě dávají rodiče (po nezbytném odkojení) na výchovu ke svým rodičům (tedy dědečkovi a babičce). Je to forma sociálního zajištění, kdy prarodiče ve stáří nezůstavají sami, ale starají se o ně dorůstající vnuci.
tučnéTuristické možnosti
Navštívit je možno kromě hor v ponoří Pamir a Tian Šan ještě jezero Issyl Kul, města na historické hedvábné cestě (silk road). Tím že země není ještě turisticky objevená, je zde spousta možností o kterých místní ani neví. Například u jezera Issyk Kul je na jižním břehu malé slané jezírko -obdoba Mrtvého moře - kde je možno se vznášet ve vodě s rukama a nohama nad vodou. Nicméně pracovnice kanceláře turistických informací v o trochu vzdálenějším městě neměla o jeho existenci nejmenší ponětí.

Zdroj : Praha


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19800)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13714)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13871)

    • Last minute
    18.1% (13245)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73340

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.