E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 24. 04. 2024
Svátek slaví Jiří
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Pražská Troja

Barokní letohrádek v pražské Troji

 

Pražskou Troju obvykle dobře znají i mimopražští, navzdory tomu, že leží stranou městského centra. Celoročním lákadlem k nedělním výletům je především zoologická zahrada či expozice

 

botanické zahrady. Za pozornost rozhodně stojí i barokní Trojský zámek s nádhernou terasovitou zahradou italského typu, hned za silnicí naproti hlavnímu vstupu do zoo.
Letohrádek je v místech, na kterých se dříve rozprostíraly vinice. Reprezentativní budovu, určenou výlučně k pořádání slavností, nechal vybudovat koncem 17. století příslušník starého českého šlechtického rodu Václav Vojtěch ze Šternberka. Móda letohrádků a vil, která v té době zasáhla Vídeň, se prosazovala i v Praze. Český šlechtic začal budovat na místě, které jejich tradičně katolický a císaři nakloněný rod získal za třicetileté války.
Autorem návrhu vrcholně barokní stavby byl Jean Baptiste Mathey, který k plánu stavby přistupoval poučen na italských vzorech. Tento francouzský architekt a malíř přinesl do české barokní architektury typ trojkřídlého zámku s ústředním hlavním sálem a pavilonovým převýšením středu. Právě tak je vyřešen i Trojský zámek, jehož jižní průčelí je otočeno do zahrad. Pozornost návštěvníků jistě zaujme dvouramenné schodiště bohatě zdobené sochami, jež zobrazují zápasící Olympany a Titány. Tyto plastiky jsou dílem drážďanských sochařů Georga a Paula Hermannových, ale na stavbě a výzdobě zámku se podílela řada umělců z ciziny. Malíř Abraham Godyn vyzdobil nádhernými nástěnnými a nástropními malbami hlavní sál, alegorické náměty na malbách v ostatních sálech jsou dílem Franciska a Giovanniho Marchettiových.
Zavítáte-li sem na nedělní výlet, můžete si v Trojském zámku kromě zmíněných uměleckých děl prohlédnout také expozici českého umění 19. století nebo výstavu Česká plastika, jež představuje sochy českých tvůrců z dosud nezveřejněné části sbírky Galerie hlavního města Prahy.
Jak se tam dostat
Zámek najdete v ulici U Trojského zámku v Praze 7. Z centra jeďte metrem (trasa C) na stanici Nádraží Holešovice a odtud městským autobusem číslo 112.
Turistické informace: Zámek má otevřeno od úterý do neděle v době 10-18 hodin. Vstupenka stojí 120 korun pro dospělé, snížené vstupné je za 60 korun, 200 korun činí rodinné vstupné. Školní vstupné (skupina nejméně deseti žáků v doprovodu pedagoga) vyjde na 20 korun na osobu.

Zdroj . Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Středa 24.04.

    25°C
    12°C

    Čtvrtek 25.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20036)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13869)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14033)

    • Last minute
    18.1% (13417)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12894)

    Celkem hlasů: 74249

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.