E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Pátek, 29. 03. 2024
Name-day Taťána
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu



Magazine Gulliver

Previous page

Přerovsko

Hrad Helfštýn otevírá výstavu pro milovníky historických vozidel

 

Staré klaksony, motory i historické motocykly či kola představí od soboty návštěvníkům středověkého hradu Helfštýn na Přerovsku nová výstava. Lidé ji budou moci navštívit do poloviny října,

 

kdy se setkají na hradě fanoušci automobilových veteránů. Expozice mapující historii automobilů i motocyklů je poslední letošní výstavou na Helfštýně.
"Výstavu připravili nadšenci - majitelé veteránů, kteří zde již 12 let organizují klání a okruhy. Vznikla tím již na hradě tradice," řekla dnes ČTK správkyně hradu Marcela Kleckerová.
V ateliéru na třetím nádvoří budou moci lidé v rámci běžné prohlídky spatřit klubové vlajky, plakety, medaile a poháry, ale také součásti historických vozidel. "V expozici návštěvníci najdou například motocykl z roku 1919, oděv závodníka včetně kukly a brýlí či převodovky a klaksony," uvedla správkyně hradu.
Výstava, kterou připravil Veterán-Oldtimerclub Helfštýn, bude otevřena do 16. října, kdy se na hradě setkají fanoušci historických vozidel. Do konce října budou moci návštěvníci v prostorách této středověké památky zhlédnout ještě výstavu šperků, stálou expozici uměleckého kovářství a historickou mincovnu. Od listopadu budou moci lidé navštívit hrad již pouze o víkendech.
Helfštýn založil ve 14. století loupeživý rytíř Friduš z Linavy. Ve své nynější podobě má hrad charakter rozsáhlé pevnostní architektury se šesti branami, řadou věží a budov a se systémem valů z 18. století. Vliv na stavební vývoj měli zejména páni z Kravař, Pernštejnové a Bruntálští z Vrbna. Loni tuto památku navštívilo kolem 93.000 návštěvníků.

Zdroj : CzeCot


    Previous page

     


    Weather

    Saturday 30.03.

    25°C
    12°C

    Sunday 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19808)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13720)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13875)

    Last minute
    18.1% (13250)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12715)

    Number of contender 73368

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.