E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Panorama ve Žďáru




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Přerovsko

Hrad Helfštýn otevírá výstavu pro milovníky historických vozidel

 

Staré klaksony, motory i historické motocykly či kola představí od soboty návštěvníkům středověkého hradu Helfštýn na Přerovsku nová výstava. Lidé ji budou moci navštívit do poloviny října,

 

kdy se setkají na hradě fanoušci automobilových veteránů. Expozice mapující historii automobilů i motocyklů je poslední letošní výstavou na Helfštýně.
"Výstavu připravili nadšenci - majitelé veteránů, kteří zde již 12 let organizují klání a okruhy. Vznikla tím již na hradě tradice," řekla dnes ČTK správkyně hradu Marcela Kleckerová.
V ateliéru na třetím nádvoří budou moci lidé v rámci běžné prohlídky spatřit klubové vlajky, plakety, medaile a poháry, ale také součásti historických vozidel. "V expozici návštěvníci najdou například motocykl z roku 1919, oděv závodníka včetně kukly a brýlí či převodovky a klaksony," uvedla správkyně hradu.
Výstava, kterou připravil Veterán-Oldtimerclub Helfštýn, bude otevřena do 16. října, kdy se na hradě setkají fanoušci historických vozidel. Do konce října budou moci návštěvníci v prostorách této středověké památky zhlédnout ještě výstavu šperků, stálou expozici uměleckého kovářství a historickou mincovnu. Od listopadu budou moci lidé navštívit hrad již pouze o víkendech.
Helfštýn založil ve 14. století loupeživý rytíř Friduš z Linavy. Ve své nynější podobě má hrad charakter rozsáhlé pevnostní architektury se šesti branami, řadou věží a budov a se systémem valů z 18. století. Vliv na stavební vývoj měli zejména páni z Kravař, Pernštejnové a Bruntálští z Vrbna. Loni tuto památku navštívilo kolem 93.000 návštěvníků.

Zdroj : CzeCot


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19785)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13703)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13863)

    Last minute
    18.1% (13227)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12691)

    Celkem hlasů: 73269

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.