E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Turistická ubytovna - Arnoltice




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Okoř

Romantická zřícenina

 

Okoř je romantická zřícenina poměrně velkého, ale vojensky i historicky málo významného hradu pražského měšťana. Podle výsledků archeologického výzkumu existoval na nevysokém útesu nad

 

údolím Zákolanského potoka hrad už ve 13. století. Dnešní hrad však nechal vystavět až v polovině století následujícího bohatý pražský měšťan František Rokycanský. Do stavby dominantní mohutné hranolové věže bylo tehdy pojato zdivo kaple staršího objektu včetně zazděných okenních kružeb. Přes svůj mohutný vzhled byl Okoř vždy jen málo významným sídlem bez strategické polohy a většího souvislého hospodářského zázemí.
Dolní hrad přistavěli páni z Donína koncem 15. stol. ve snaze kompenzovat polohu hradu nevýhodnou pro dělostřelecký boj a vytvořit prostor pro hospodářské zázemí. Tehdy byla také prokopána skalní šíje spojující hradní ostroh se sousedním návrším a zřízena soustava rybníků jako součást ochrany hradu. Roku 1518 získali hrad Martinicové a přestavěli jeho obytné části, podobně jako své sídlo Smečno, na renesanční zámek. V roce 1649 odkázal Jaroslav z Martinic panství jezuitské koleji u sv. Klimenta. Hrad byl však za třicetileté války zpustošen a jezuité jej opravovali jen pomalu, až do roku 1712. Po zrušení řádu roku 1773 a převedení hradu do správy studijního fondu však Okoř rychle chátral. Správce nechal strhat střechy, dřevo prodat a učinil tak z hradu vítaný zdroj stavebního materiálu pro celé okolí. Zkáza pokračovala až do roku 1921, kdy bylo zahájeno statické zajištění zříceniny a ta se změnila v hojně navštěvované výletní místo.
Hrad Okoř je zbudován na nevysokém čedičovém ostrohu. Ostroh skutečně nijak nevyčnívá, a tak i hlavní věž na vás vykoukne až na poslední chvíli. Hrad byl založen ve 14.století na ranně gotické kapli. Ta pocházela z druhé poloviny 13.století a předložka ?na? je zcela na místě. Když navštívíte hrad uvnitř, zjistíte podle zazděných oken, že základy hlavní hranolové věže vznikly obezděním původní kaple. Původní hrad měl na horním nádvoří dva paláce a již zmíněnou věž, jejíž zbylá polovina je dominantou hradu. Ve 2.polovině 15.století byl nejen rozšířen ?horní? hrad, ale zbudován i hrad ?dolní? spolu s hospodářskými budovami, a to včetně vlastního pivovaru. Hrad změnil několikrát majitele. Je jedním z mála českých hradů, které nezbudovala šlechta, ale neurozený zbohatlík, v tomto případě pražský konšel František Rokycanský. Poslední majitel, Hynek Bořita z Martinic, jej odkázal s celým panstvím pražským jezuitům. Ti jej sice využívali a udržovali, ale později byl opuštěn, částečně rozebrán a začal pustnout. Zříceninu od roku 1920 vlastnil a udržoval Klub českých turistů.

Zdroj : Czechtravels


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 20.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 21.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19971)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13825)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13993)

    Last minute
    18.1% (13373)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12841)

    Celkem hlasů: 74003

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.