E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 24. 04. 2024
Svátek slaví Jiří
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

PENZION & CAFÉ




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Karlovarsko

Zámek Kynžvart

 

Zámek byl přestavěn ve stylu vídeňského klasicismu pro rakouského státního kancléře Metternicha a je ojedinělým představitelem venkovské reprezentativní empírové rezidence.

 

Historie Kynžvartu sahá do 2. poloviny 13. století. Přemysl Otakar II. nechal na strmém ostrohu postavit pomezní hrad Kunigeswart, jehož zříceniny se zachovaly nad městem Lázně Kynžvart. V průběhu dalších 340 let se až do třicetileté války na kynžvartském panství vystřídalo 29 pánů - příslušníků deseti šlechtických rodů. Nejdéle zde byli pánové z Kynžvartu, z Oseka, z Plavna, ze Švamberka, Pluhové z Rabštejna a pánové z Cedvic a na Libštejně. Pánové z Cedvic postavili pod Kynžvartem koncem 16. století renesanční tvrz. Po bitvě na Bílé hoře získali v roce 1623 konfiskované kynžvartské panství bratři Johann Reinhard, Wilhelm, Karl, Emmerich a Lothar - Valdštejnovi důstojníci a synovci trevírského arcibiskupa a kurfiřta Lothara von Metternich. Od roku 1623 patřilo kynžvartské panství Metternichům až do další konfiskace v roce 1945. Hrabě Philipp Emmerich nechal na místě zchátralé renesanční tvrze postavit v letech 1681-1691 barokní zámek.
Protože postavení kancléře vyžadovalo větší a reprezentativnější sídlo, kníže Klement Václav Metternich pozval předního vídeňského architekta Petra Nobileho a nechal zámek přestavět do podoby klasicistní vily. Původní dispozice byla zachována, křídla však byla prodloužena na stejnou délku a na jejich konci přibyly věžovité dvoupatrové budovy navazující kompozičně na nárožní věže. Čestný dvůr byl uzavřen mříží a vyzdoben kašnou z umělecké litiny. Nejcennější jsou však stylové klasicistní interiéry, jejichž součástí je i množství hodnotných uměleckých předmětů z metternichovských sbírek.
Zahradník vídeňského Schönbrunnu Bíba vytvořil v anglickém romantickém stylu rozsáhlý zámecký park, který doplnily i drobné romantické stavby.
Zámek Kynžvart je jako jeden z mála objektů tohoto typu návštěvníkům na vozíčku plně zpřístupněn. Je v plném rozsahu bezbariérový.

Zdroj : Czechtravels


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Čtvrtek 25.04.

    25°C
    12°C

    Pátek 26.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20036)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13872)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14033)

    • Last minute
    18.1% (13420)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12898)

    Celkem hlasů: 74259

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.