E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Jeseník

Jeskyně na Špičáku

 

Jeskyně na Špičáku je známá svými vyrytými nápisy ze 16. století. Nachází se na jižním svahu Špičáku, 2 km jižně od Supíkovic u Lázní Jeseník. Podzemní labyrint je vytvořen v pravidelně

 

šmouhovitém krystalickém vápenci tzv. supíkovickém mramoru. Podle puklin docházelo ke krasovým procesům, jejichž výsledkem je soustava nízkých puklinovitých chodeb o délce asi 400m. Prostory byly rozšiřovány do tvaru oválných v řezu.
Kdysi bohatá krápníková výzdoba, byla již před staletím zničena četnými návštěvníky. Jeskyně je známá již od roku 1430. Na stěnách jsou hojné staré nápisy s letopočty, s nichž nejstarší pochází z roku 1545. Jeskyně byly vyhledávaným úkrytem. Největší prostorou jeskyní je tzv. Ripperův sál.
Jeskynní systém je tvořen soustavou horizontálních chodeb ve dvou úrovních, spodní je trvale zatopená. K nejcharakterističtějším znakům patří výrazné chodby se srdcovitým profilem, které spolu s hlavní chodbou vytvářejí pravý labyrint.
Krápníková výzdoba, která vznikala tisíce let, vzala za své. Z původní krápníkové výzdoby se podařilo zachránit pouze několik exemplářů , které jsou vystaveny v největší prostoře jeskyně. "Vyloupení" prostor jeskyně možná bylo příčinou, proč jeskyně upadla během 17. a 18. století téměř v zapomnění. Teprve v letech 1884 - 1885 byla jeskyně primitivně zpřístupněna Sudetoněmeckým horským spolkem. Tehdy vcházely skupinky návštěvníků do jeskyně také v doprovodu průvodce, ale s karbidovými lampami. V letech 1954 - 1955 byla jeskyně elektricky osvětlena a opatřena novým východem, proraženým do opuštěného vápencového lomu. V květnu 1955 byla slavnostně zpřístupněna veřejnosti. Jeskyně Na Špičáku je bezbariérová. Díky svému horizontálnímu uspořádání chodeb a vhodnému umístění v terénu je od roku 1994 přístupná i těžce tělesně postiženým. V jeskyni zimují létající savci - netopýři.

Zdroj : Bez bariér


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19788)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13707)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13865)

    Last minute
    18.1% (13232)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12698)

    Celkem hlasů: 73290

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.