E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Čtvrtek, 20. 06. 2024
Name-day Květa
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Pension Slezský dům in Jeseník

Active holiday

Ranč Kostelany




Magazine Gulliver

Previous page

Hrad Cimburk

Zřícenina hradu Cimburk je historicky velmi významná

 

Na jižní Moravě, mezi obcemi Koryčany a Buchlovicemi, uprostřed chřibských lesů, stojí na kopci nad vodní nádrží Koryčany, kterou napájí říčka Stupava, nevelká zřícenina hradu Cimburka

 

s kruhovou věží. K hradu vede neznačená vyšlapaná stezka, která začíná na okraji lesa u silnice nad samým koncem vodní nádrže a také se sem můžeme vydat po turistické značce z Koryčan.
Rozsáhlá zřícenina gotického hradu se nachází na návrší nad vodní nádrží asi 5 km od obce Koryčany v okrese Kroměříž. Vznikl mezi léty 1327 - 1333, opuštěn byl v roce 1720. V 30. letech minulého století byly provedeny první záchranné práce, další v roce 1940. Ač toho dnes z hradu příliš nezbylo, váže se k němu bohatá historie. Nový Cimburk vznikl v první třetině 14. století a byl vystavěn ve slohu francouzské gotiky. Během čtyř staletí se tady vystřídalo mnoho obyvatel a hrad byl kvůli své strategické pozici několikrát obležen a poškozen, a to kupříkladu za husitských válek, během války česko-uherské nebo při obléhání Brna Švédy. Naposledy tady koncem 17. století sídlil lovčí a lesní personál velkostatku, poté hrad osiřel a do téměř dnešních dnů se rozpadal a chátral.
Hrad je v těchto dnech (od června do srpna) otevřen denně od 9 do 18 hodin, od dubna do května a od září do října o sobotách a nedělích od 10 do 17 hodin, od listopadu do března pak jen do 16 hodin, dá se však domluvit individuální návštěva. Vstupné stojí 30 korun, studenti, důchodci a děti do 15 let zaplatí dvacetikorunu, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Zdroj : Cimburk


    Previous page

     


    Weather

    Friday 21.06.

    25°C
    12°C

    Saturday 22.06.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.3% (21505)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.9% (15410)

    • Nabídka z reklamních letáků
    19% (15508)

    • Last minute
    18.3% (14906)

    • Prostřednictvím internetu
    17.6% (14341)

    Number of contender 81670

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.