E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Portugalsko

Portus Cale

 

Portugalsko sice nepatří k velkým evropským zemím, ale pro své významné kulturní zázemí, bohatství památek, krásu svých měst a překrásné pláže Atlantiku si zaslouží pozornost turistů.

 

Portugalská republika leží v jihozápadní Evropě na Pyrenejském poloostrově a na Azorských ostrovech. Pobřeží je nížinné, sem tam lagunovité, na jihu s pobřežními útesy. Vnitrozemí vyplňují pahorkatiny, na severu hory. Podnebí je tu subtropické, rostlinný pokryv tvoří převážně listnaté lesy a křoviny. Jedná se o jeden z nejméně vyspělých států EU, negramotnost dosahuje 13 %. Významné příjmy má Portugalsko mj. z cestovního ruchu.
Název země vzešel z římského označení Portus Cale. Cale bylo označení původní osady v ústí řeky Douro. Toto území získali kolem roku 200 BC Římané od Kartága v průběhu Druhé punské války. Vizigóti pak ve středověku upravili název území na Portucale, které později dalo vzniknout jménu Portugale čili Portugalsko. V devátém století pojem Portugalsko zahrnoval území cca mezi řekami Miňa a Doura. Z názvu Portugalsko bylo jeho zkrácením odvozeno taktéž dnešní jméno města nacházejícího se na místě původní osady Cale, tedy Porta.
Proč zrovna Portugalsko?
Čekají tu na vás příznivé klimatické podmínky pro dovolenou po celý rok (krátká a velmi mírná zima, jaro přichází koncem ledna a většinou již v únoru teploty přesahují 20°C, léto přichází velmi brzy - již v květnu teploty vyšplhají nad 30°C, podzim trvá do poloviny prosince a nabízí ideální podmínky pro cestovatele k poznání a návštěvě památek) , fascinující rozeklané pobřeží Atlantského oceánu, krásná a zatím nedotčená příroda, starobylá městečka, jemně perlivé víno.
Portugalsko je krásná a fascinující země s mnoha tvářemi a různorodou krajinou na Pyrenejském poloostrově, patří k méně známým v Evropě. Zatímco dlouhé čisté pláže, mnohdy lemované strmými útesy v oblasti Algarve, byly objeveny turisty před mnoha lety a dnes sem směřují návštěvníci z celého světa, ostatní oblasti Portugalska byly uchráněny od masové turistiky. Poznáte ale i ?opravdové Portugalsko? honosných paláců a bohatě dekorovaných klášterů, strmé kopce s terasovitými vinicemi tyčícími se vysoko nad údolím řeky Douro, zapomenuté časy, romanci a nádhernou přírodu nejsevernější oblasti Portugalska Minho, vinařskou oblast Alentejo na jihu anebo historické skvosty jako je např. Évora či hlavní město Lisabon.

Zdroj : Blueskytravel


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 20.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 21.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19976)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13831)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13995)

    • Last minute
    18.1% (13380)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12849)

    Celkem hlasů: 74031

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.