E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Čtvrtek, 28. 03. 2024
Namenstag Soňa
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu



Magazin Gulliver

Vorige Seite

Sobotecko

Hrad Kost

 

Hrad Kost leží v krajině, které se pro její půvaby právem říká Český ráj. Byl postaven v lesnatém údolí na mohutném skalním pískovcovém ostrohu, asi kilometr od místa, kde stávalo prehistorické

 

hradiště Na Poráni. Je to krajina velmi bohatá na vodní toky, které vytvořily v tomto místě tři mohutná údolí, zaplavená močály. Na jejich místě byly vybudovány tři rybníky: Bílý, Černý a Labutí, z nichž první dva se zachovaly dodnes. Protržením hrází těchto rybníků bylo možno proměnit okolí hradu v těžko přístupný terén. Poměrně úzká šíje, spojující hradní ostroh s ostatními skalami, byla prokopána patrně při těžbě pískovcových kvádrů, ze kterých je téměř celý hrad vystavěn.
Dominantou stavby je pětipatrová obytná věž, zvaná Bílá. Návštěvníky zaujmou především zbraně ze 17. až 19. století, které však nesouvisejí přímo s příslušníky rodu Kinských, které můžeme vidět na obrazech. Pozoruhodná je dále černá kuchyně.
Historie hradu Kost
Hrad byl založen před rokem 1349. Po roce 1370 byl Petrem z Vartemberka. V r. 1414 získali Kost Zajícové z Házmburka, nepřátelé husitů, kteří učinili z hradu významnou pevnost katolíků. Z husitských dob se také traduje historka o původu názvu hradu. Mezi dalšími vlastníky byli např. Lobkovicové, kteří nechali v podhradí vybudovat panský pivovar, Albrecht z Valdštejna a od r. 1635 Černínové, kteří Kost zachránili před úředně nařízeným zbořením. Zvláštností je lichoběžníková základna hlavní věže. Ta byla již ve středověku postavena jako sýpka. Okénka v ní jsou větrací. Po třicetileté válce byl na sýpku přestavěn prakticky celý hrad. Snad právě proto se tak zachoval. V současnosti je po restituci a v osobním vlastnictví.


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Freitag 29.03.

    25°C
    12°C

    Samstag 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19797)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13711)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13870)

    • Last minute
    18.1% (13239)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12705)

    Zahl der Stimmen 73322

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.