E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Švýcarsko

Ženeva - směsice kultury, umění a přírody

 

Máte chuť udělat si pěkný výlet do některé evropské metropole a už vás nebaví profláknuté Londýny, Paříže a Římy? Co byste řekli švýcarské Ženevě, městu ležícím na romantickém jezeře,

 

na úpatí Alp?
Ženeva má mnoho tváří, minulost s přítomností se zde kloubí dohromady, nabízí prostor pro výstavy, kongresy, kulturní a sportovní akce, stejně tak jako mnoho památek a turisticky zajímavých míst, ale i panenskou přírodu, co by kamenem dohodil.
Jako tradiční poutní místo a "shromaždiště" funguje Ženeva již po dvě tisíciletí, dnes má okolo 400 000 obyvatel. Mezinárodní a multikulturní role města vychází také z toho, že celou třetinu obyvatelstva tvoří cizinci z více jak sto padesáti národů světa. V šestnáctém a sedmnáctém století sloužila Ženeva jako útočiště pro protestanty, kteří byli ve svých vlastech perzekuováni. V roce 1863 zde vznikl Červený kříž. V roce 1919 sem bylo na návrh amerického prezidenta Wilsona umístěno ústředí Spojených národů. Pokud bychom měli pokračovat v číslech, dnes zde sídlí na dvě stovky humanitárních, vládních i nevládních organizací. Asi ani nemusím připomínat, že je Ženeva světově proslulá coby "město míru".
Ženeva mezi ostatními švýcarskými městy také platí za centrum kultury a umění, najdete zde třicet muzeí, včetně Muzea umění a historie, Voltairova muzea, Muzea červeného kříže, jehož návštěvu skutečně stojí za to, také sbírky umění z exotických koutů světa, botanické zahrady a koncertní síně.
Měl jsem při své návštěvě chuť zajít na koncert, poslechnout si nějakou hudbu a byl připraven na chudý výběr. V turistickém centru jsem ale byl zaskočen, jaké nepřeberné množství právě pořádaných festivalů, představení vážné i moderní hudby nabízejí. Nakonec jsem zvolil jazzový koncert, konající se na břehu jezera, a i přes poněkud nižší teploty ve večerních hodinách a následné léčení následků toho večera antibiotiky jsem byl spokojen.
Kdo má jiné zájmy, také nebude zklamán. Fandové automobilů by jistě někdy rádi zaskočili na zdejší věhlasný autosalon, pravidelně se tu pořádají i veletrhy knih nebo švýcarských hodinek.
Jeden den na mne přišla nezvladatelná touha po přírodě a opět žádný problém. Vřele doporučuji zejména vyhlídkovou plavbu parníkem po Ženevském jezeře. V letních měsících je zde i možnost vodních sportů, plachtěním počínaje a vodním lyžováním konče. Komu voda nevoní, může na přírodně sportovní vyžití jít od lesa, nebo lépe řečeno od hor a udělat si pěší výlet po některé z turistických stezek nebo dát přednost horskému kolu či jízdě na koni a neustále se kochat úchvatnou scenérií, spojující hladinu jezera s panoramatem hor.
Abych nabídl i něco negativního a nebyl ?rejpaly? ze čtenářstva obviněn z jednostrannosti, musím konstatovat, že výlet do Ženevy, stejně tak jako návštěva jiných koutů Švýcarska, není stále pro našince zrovna nejlevnější záležitostí. S dopravou není problém, dokonce ani let z Prahy nevyjde moc draho, zato na místě můžete být někdy nemile překvapeni cenami ubytování, služeb, ba i základních potravin. No, ale cestování chtivé nadšence tato drobná vada na kráse od juknutí se do Ženevy jistě neodradí.

Zdroj : Garida


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 26.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20052)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13890)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14053)

    • Last minute
    18.1% (13439)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12917)

    Celkem hlasů: 74351

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.