E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Indie

Bombay - povídání o jídle a cestování

 

Nesnesitelné vedro, obrovský zápach, velký hluk a zmatek panují v Indii na bombejském tržišti. Jdete-li od přístavu směrem ke středu města, překračujete na chodníku spící lidi,

 

zabalené do starých, děravých dek. Je jedno, zda je noc, či den. Žije ještě vůbec, nebo již nedýchá? Napadá vás tato otázka, vy však raději pospícháte pryč. Teď však pozor, proti vám si to vykračuje bílá, posvátná kráva, okolní provoz ji absolutně nezajímá, ulice patří jí. Radši pojedu ´rikšou´, anebo ne, vlezu do taxíku a u hlavní pošty jsem jedna dvě - říkám si sám pro sebe.
Obrovská křižovatka a uprostřed policista ve štrupnách a sandálech řídí dopravu, která jako by hrozila kolapsem, ale díky troubení, zvonění a mačkání klaksonů vše propouští. Veletok jízdních kol, motorek, rikš, kočárů, taxíků, aut, autobusů a náklaďáků. Všechny jsou nápadně pomalované, cirkusově pestré, člověk se vůbec diví, jak mohou některá vozidla vůbec na ulici.
´Posíbl byznys?´, zastavuje mě u podchodu evropsky oblečený Ind. Já ti dám byznys - pomyslel jsem si při vzpomínce na můj poslední obchod. Tehdy jsem digitální hodinky koupené v Anglii vyměnil za ´pravé Seika´, u kterých mi za chvíli upadly ručičky a odlepila se čísla. Ano, temné podchody, zákoutí a průjezdy nevěstí Evropanům skutečně nic dobrého.
Za dalším rohem nám již druhý překupník nabízí krásný ´zlatý´ prsten s velkým kamenem. Stačí kapka ´lučavky královské´ a ze zlata se vyklube pouhá náhražka, jež zčerná. Existují však krásné suvenýry z ebenového či santalového dřeva, slonoviny, nebo vkusné náramky z polodrahokamů v solidních krámcích za přiměřenou cenu.
Co jíst a pít? Člověk by chtěl samozřejmě zkusit všechno. Jíst však v obyčejné restauraci znamená riskovat žloutenku, střevní nebo žaludeční potíže. Pít se doporučuje velmi střídmě, nealko v lahvích, dobře pasterizované.
Stačí pouze jedna malá příhoda jako odstrašující příklad, kterou mi vyprávěl jeden zaměstnanec našeho velvyslanectví. Jak asi víte, některé náboženské sekty pohřbívají své pozůstalé na dřevěných lůžkách v korunách stromů, které tvoří pohřební háje. Nedaleko takového pohřebiště byl velký rezervoár s vodou. A supi, coby zdravotní služba regionu, likvidovali s vehemencí sobě vlastní mrtvé. A tak se také stalo, že jim do rezervoáru občas spadl nějaký ten kousek...
Na malér v podobě otravy se nečekalo dlouho...
Každý, kdo zavítá do Indie, musí si dobře rozmyslet, co zde může konzumovat. Přednost se dává průmyslově upraveným produktům.

zdroj : Femina


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 21.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 22.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19997)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13846)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14012)

    • Last minute
    18.1% (13398)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12867)

    Celkem hlasů: 74120

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.