E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Maďarsko

Budapešť ? Paříž východu

 

Zvláštnosti Budapešti kdysi trefně vystihl neznámý cestovatel, když napsal: "Při cestě z Východu směrem do západní Evropy je první závan Západu cítit v Budapešti. Cestujete-li naopak ze

 

Západu do Evropy východní, dýchne na vás právě tady poprvé Východ." A to platí dodnes, i když musím uznat, že mi Budapešť častěji připomínala západoevropské metropole.

Budapešť uchvátí některého návštěvníka svou malebností na první pohled, jiného až po delším čase, všichni se ale shodnou na tom, že patří svou polohou k nejkrásnějším městům na světě. Ač mě při tom, coby zarytému pragocentristovi, běhá mráz po zádech, prohlašuji, že i nad Prahou má v mnoha ohledech navrch. Mohutný tok Dunaje dělí dvoumilionovou maďarskou metropoli na kopcovitý Budín a na rovinatou Pešť, jejíž nábřežní panorama prohlásilo UNESCO za součást světového kulturního dědictví. A právem. Jednou z mnoha výhod města je, že nejznámější památky jsou nakumulovány v centru v okruhu pár kilometrů. Příjemnou procházkou tak můžete obejít pamětihodnosti a ještě zblízka nasát atmosféru města. Ani línější turisté, kteří místo chůze využijí městskou hromadnou dopravu, neprohloupí. Budapešťské metro je nejstarší na evropském kontinentu, prošlo náročnou rekonstrukcí, byť byla zachována původní výzdoba. Po výstupu z vlaku vám připadá, že jste se místo na stanici ocitli někde ve skanzenu či v muzeu. Pestré obklady s bohatými ornamenty, vyřezávané lavičky, revizoři se zářivě bílým chrupem. Prostě krása.

Hlavní budapešťské třídy lemují obrovská obchodní centra s butiky zahraničních značek, které známe už i od nás, stejně jako malebné obchůdky se suvenýry a typicky maďarskými specialitami. Uheráček a mírně pikantní papričky, při jejichž konzumaci vidíte všechny svaté, nevyjímaje. Budapešťany vidíte zejména v kavárničkách, kde posedávají a klábosí nebo čtou noviny. Čas jako by se zastavil, není třeba nikam spěchat. Ti mladší zase obchází obchody s luxusním oblečením, opouštějí je s plnýma rukama nakoupeného zboží a také vypadají v pohodě.
Obecně životní úroveň obyvatel Budapešti je velmi vysoká a návštěvníci z ostatních míst Maďarska prý jen mohou hlasitě skřípat zuby. Maďaři jsou velmi hrdí na svůj jazyk a ještě před pár lety platilo, že bez znalosti maďarštiny jste jako turista v koncích a neobjednáte si ani pití, protože vám číšník nebude rozumět. Díky Bohu Maďaři pochopili, že i pouhé "na shledanou" ( v maďarštině "a viszontlátásra", čti "ó vizontlatašró") může být pro méně zdatné lingvisty nepřekonatelný oříšek, a začali studovat cizí řeči. Takže žádné strachy, s němčinou, angličtinou, případně s přesvědčivou gestikulací rukama se dneska už domluvíte.

Zdroj : Garida


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 30.03.

    25°C
    12°C

    Neděle 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19825)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13731)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13893)

    Last minute
    18.1% (13261)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12734)

    Celkem hlasů: 73444

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.