E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Apollo - Hlinné




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Klatovsko

Hrad Rábí

 

Hrad Rábí představuje rozsáhlé zříceniny jednoho z našich největších hradů, které jsou zrestaurované a zpřístupněné veřejnosti. Založení hradu Rabí není písemně doloženo, usuzuje se však,

 

že zakladateli byli páni z Velhartic počátkem 14. století. Nejstarší údaj o hradu je z roku 1380, kdy patřil Půtovi Švihovskému z Rýzmberka. V této první fázi dominoval nevelkému hradu mohutný donjon (13 x 19 m) na nejvyšším místě návrší. Na přelomu 14. a 15. století byl hrad rozšířen o nové předhradí a znovu opevněn. V době husitského revolučního hnutí se stalo Rabí útočištěm katolíků a pro svoji pevnost úkrytem cenností z dalekého okolí. Žižka však hrad dvakrát dobýval. Poprvé se hradní posádka vzdala bez boje, cennosti byly spáleny a na hranici skončilo i sedm kněží. Podruhé Žižka hrad dobyl, ztratil zde však své druhé oko.
Bohatí Rýzmberkové provedli na přelomu 15. a 16. století velkolepou pozdně gotickou přestavbu a dostavbu budov i opevnění, zřejmě za účasti stavitele pražského hradu Benedikta Rejta působícího i na Švihově. Touto přestavbou se hrad, doplněný o řadu nových budov (např. palác zvaný Nové pokoje), stal jednou z nejokázalejších rezidencí v Čechách. Jeho nové, mimořádně moderní opevnění s mohutnými dělovými baštami překračuje svým významem středoevropský rámec. Podhradí bylo roku 1499 povýšeno na město a roku 1513 dostalo od krále Vladislava II. znak. To byl vrchol vývoje Rabí i počátek jeho úpadku. Rýzmberkové museli pro peněžní nesnáze (způsobené i nepřiměřeně nákladnými přestavbami svých hradů) rodový majetek rozprodat.
Majitelé se rychle střídali a hrad ztratil rezidenční funkci. Na počátku 17. století byl už značně zanedbaný. Zkázu dovršila třicetiletá válka, kdy Rabí vyplenili Mansfeldovi vojáci. První zabezpečovací práce zde začal provádět Spolek pro zachování uměleckých památek, který hrad dostal v roce 1920 darem od posledních majitelů, Lamberků. Po roce 1945 byl hrad zařazen mezi chráněné památky celostátního významu.

Zdroj : Czechtravels


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 20.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 21.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19949)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13812)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13973)

    Last minute
    18.1% (13346)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12825)

    Celkem hlasů: 73905

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.