E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion RUDOLF




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Polsko

Osvětim

 

Osvětim a trocha historie: Osvětim (německy Auschwitz) byla a stále je největším vyhlazovacím a koncentračním táborem v Evropě.
Tábor byl založen 27. Dubna 1940 poblíž

 

městečka Oswiecim. Prvními vězni se stali sami Poláci, kteří zde pobývali z politických důvodů. Byli využívaní na dělnické a otrokářské práce. Už za rok po založení zde bylo na 10 tisíc vězňů. "Arbeit macht frei!" (práce činí svobodným) - nápis umístěný nad hlavní bránou osvětimského tábora, byl jen výsměchem vězněným!

Osvětim byla pověstná svým tvrdým zacházením s vězni a to především díky bloku 11 (tzn. "bunkru"). Před ním stála tzv. "černá zeď," kde se konaly četné lidské popravy - rozstřely apod.

Proslulým se také stal Josef Mengele - doktor jež si z vězňů udělal pokusné oběti a zkoušel na nich své praktiky. Prováděl například pokusy se sterilizací žen, nebo "zkoumal" dvojčata.
Vůdce jednotek SS Heinrich Himmler poručil postavit hned vedle druhý rozsáhlejší kompex, který byl nazván Osvětim II - Birkenau. Tábor v Birkenau byl ohraničených ostnatým drátem nabitým elektřinou. Současně se zde nacházelo i 100 tisíc lidí, kteří byli využíváni na práci v továrně na kaučuk.

Postaveny byly také 4 velké plynové komory, kde denně mohlo zemřít okolo 6 tisíc lidí. Židé sem byli vlákáni pod záminkou sprchování a následně na nich byl puštěn plyn cyklon B, který se využíval také deratizaci.

Z Osvětimi uprchlo celkem 667 vězňů, z nichž však 270 bylo dopadeno již v okolí tábora a okamžitě popraveno.
Nejznámějším případem byl útěk dvou slovenských Židů Alfreda Wetzlera a Waltera Rosenberga. Ti dokázali informovat celý svět o hrůzných činech, které se v Osvětimi dějí a vyprovokovat tak rudou armádu ke spuštění záchranné akce. Brzy poté byly plynové komory a krematoria na Himmlerův rozkaz zničeny, neb před postupující Rudou armádou bylo třeba skrýt stopy vražedné nelidskosti. Ta po příchodu nalezla 7650 vězňů, kteří byli hladoví, nemocní a umírali. Také zde bylo nalezeno asi 8 tun lidských vlasů a přes milion kusů oblečení, které se Němcům nepodařilo včas zlikvidovat.
Podle různých odhadů bylo v Osvětimi zmařeno 1,2 až 1,6 milionu lidských životů, což je historicky nejvíce obětí, jež zemřely v koncentračním táboře. Osvětim se tak stala ukázkou naprosté genocidy!

Názor: lidé si příliš zvykli na výlety, kde je vše okolo jen krásné. Proto vřele doporučuji udělat si jednou dopoledne, které až tak krásné nebude a kdy se každý bude muset zamyslet nad tím, co se kdysi stalo a jak moc nás to všechny ovlivnilo. Nemá smysl zavírat oči před realitou...
Ano, je to trošku deprimující, vlastně hodně, ale měl by to vidět každý z nás. Podívat se na tu hrůzu, pořádně se vyděsit a poděkovat, že tohle už nemusíme zažít. To co v Osvětimi uvidíte není žádná válka, žádné stroje, ale lidské činy. Byly tu praktikovány nejrůznější hrůzy, jako třeba rukavice z lidské kůže, víno popíjené z lebek atd..
Shlédnout můžete tisíce kufrů, které byly vězňům zabaveny, nespočet brýlí, protéz, oblečení, ale i dětského šatstva a hraček.
Praktické informace: Do Osvětimi se dostanete jednoduše autem (asi 100 km od Českého Těšína), nebo vlakem. Ty tam jezdí poměrně často a nejsou ani moc drahé.
Vstup do Osvětimi je zdarma. Peníze zaplatíte pouze v případě, že budete chtít průvodce.
Cedule jsou zde psány v několika jazycích světa, ale čeština chybí. Pochopit lze ovšem i polštinu, která se velice podobná.

Zdroj : Za rohem


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 21.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 22.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19994)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13844)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14010)

    Last minute
    18.1% (13390)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12864)

    Celkem hlasů: 74102

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.