E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Španělsko

Muzeum Altamira

 

Sixtinská kaple paleolitu - tak se říká proslulé jeskyni Altamira, která se nachází v severním Španělsku, v blízkosti půvabného středověkého městečka Santillana de Mar. Dnes je bohužel

 

pro veřejnost uzavřena. Ještě koncem 60. let, kdy byla jeskyně přístupná takřka bez omezení, sem přicházelo na 1500 návštěvníků denně. Časem se však změnilo mikroklima a malby se začaly ničit. Nejprve se návštěvy jeskyně regulovaly.
Dnes už je jeskyně pro veřejnost uzavřena a probíhají v ní konzervační práce. Jeskynní malby si však můžeme prohlédnout v Muzeu Altamira, jehož součástí je i přesná replika altamirské jeskyně a hlavního sálu s proslulými nástropními malbami. Muzeum bylo otevřeno v roce 2001 a nachází se asi 300 metrů od původní jeskyně. Jejím autorem je španělský architekt Juan Navarro Baldeweg.
Tzv. novojeskyně (Neocueva) - replika vytvořená podle původní jeskyně v měřítku jedna ku jedné, se nachází v podzemní části budovy. Nejprve vás pomocí virtuálních projekcí vtáhnou do života pravěkého člověka, dozvíte se o vývoji jednotlivých nástrojů, které tehdy lidé používali a jak ony slavné malby vznikaly. Seznámíte se s tehdejšími malířskými technikami i používanými materiály.
Poté konečně vstupujete do vlastní "novojeskyně", na níž její tvůrci Matilde Muzquiz a Pedro Saura pracovali tři roky. Vytvořili naprosto přesné kopie maleb především na téma bizonů. Bizoni byli pro pravěkého člověka významní hlavně jako zdroj potravy a vedlejších produktů jako kůže a kožešiny, kostí a tuku. Nástropní malby zobrazují patnáct velkých bizonů, na postranních zdech jsou však mimo bizonů také skupiny jelenů, divokých prasat a dalších zvířat, vytvořené stejným způsobem a se stejnými materiály jako dávní umělci. Výsledek je naprosto dokonalý.
Součástí prohlídky je stálá výstava ?Za časů Altamiry?. Zde je přes 400 exponátů ze starší doby kamenné a seznamují návštěvníka s životem pravěkého člověka. Zájemci mohou vyzkoušet, jak se v pravěku rozdělával oheň, jak se připravovala potrava.



    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 26.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20061)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13905)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14066)

    • Last minute
    18.1% (13443)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12931)

    Celkem hlasů: 74406

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.