E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Privat LUMIRO




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Náměšť na Hané

Kočáry biskupské i dětské

 

Mužské čtenáře by nemělo odradit, že tentokrát bude tip na výlet věnován expozici kočárů. Na zámku v Náměšti na Hané je sice k vidění široká škála vozítek pro nejmenší přírůstky do rodiny

 

už z dob našich prababiček (což zaujme spíše ženy), ale za zhlédnutí stojí také expozice biskupských a arcibiskupských kočárů. Dnešní biskupové už obvykle jezdí silnými vozy s množstvím koní pod kapotou, ale v náměšťském zámku můžete vidět například cestovní kočár, kterým olomoučtí boží služebníci jezdili ještě na počátku 20. století. Cestovní černé kočáry se pravda svou parádou nevyrovnají těm slavnostním z 18. století, které vážily přes dvě tuny. Aby se takový kočár rozjel, bylo třeba spřežení o šesti koních. Bohatě zdobené kabiny měly uvnitř pohodlné polstrování, které barevně ladilo s krásně zdobenými postroji koní potaženými sametem a se zlatými výšivkami. K celkovému pohodlí přispělo i to, že kabiny byly zavěšeny na mohutných popruzích z kůže. Maminky si přijdou na své ve vedlejší expozici vozítek pro děti, a to od starodávných pojízdných kolébek až po pozdější nejroztodivnější varianty. Nejstarší exponát sbírky pochází z roku 1850. Kromě kočárů a kočárků stojí za návštěvu samozřejmě také pozdně barokní zámek, který je obklopen kruhovým francouzským parkem, z něhož vybíhají do čtyř světových stran lipové aleje.

Jak se tam dostat
Náměšť na Hané je od Olomouce daleko asi 15 kilometrů (směr Konice), vzdálenost od Prostějova je zhruba 16 kilometrů (směr Litovel) a od Litovle přibližně 13 kilometrů. Parkoviště pro osobní auta je
50 metrů od zámku. Autobusy parkují v obci u nákupního střediska (asi 300 metrů).

Turistické informace:
Od května do září má státní zámek Náměšť na Hané otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Poslední prohlídka začíná v 16 hodin. Za vstup na výstavu biskupských kočárů zaplatíte 20 korun, snížené vstupné je 15 korun, pro děti a invalidy 10 korun. Výstava dětských kočárků přijde na 10 korun, děti platí polovinu. Přes Náměšť vedou dvě cyklostezky - č. 6033 (Mladeč - Čechy pod Kosířem) a č. 6025 (Olomouc - Bouzov).

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19803)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13716)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13872)

    Last minute
    18.1% (13247)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73348

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.