E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Pátek, 19. 04. 2024
Name-day Rostislav
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu



Magazine Gulliver

Previous page

Sedm divů Česka

Čtenářský výběr divů Česka

 

Sedm divů České republiky vybrali čtenáři deníku iDNES a jsou to - Karlův most, Karlštejn, Pražský Hrad, vysílač s restaurací na Ještědu, elektrárna Dlouhé Stráně, zámek Hluboká

 

a historické centrum Českého Krumlova.
Karlův most, Karlštejn, Pražský Hrad
- jsou důležitou součástí jedné z turisticky nejatraktivnějších pamětihodností Prahy, totiž Královské cesty, která se táhne ze Starého města na Hrad a zástavba pochází hlavně z doby Karla IV.
vysílač s restaurací na Ještědu
- v roce 1973 je na vrcholu Ještědu otevřena originální stavba ve tvaru rotačního hyperboloidu. Jedná se o dílo arch. Karla Hubáčka, který za něj dostal prestižní Perretovou cenu. Zahrnuje restauraci, hotel a vrchní část je využívána k televizním a telekomunikačním účelům. Celková kapacita se pohybuje kolem 55 lůžek a 20 přistýlek. Od roku 2000 je hotel nově nasvícen, takže i v noci je to zajímavá podívaná. Bez této špičaté dominanty si Ještědský hřeben již nikdo nedokáže představit.
elektrárna Dlouhé Stráně
- v roce 1996 byla uprostřed Hrubého Jeseníku na dohled od Pradědu dokončena přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně. Může se pochlubit třemi "nej", největší reverzní vodní turbínou v Evropě, největším spádem mezi nádržemi a je to nejvýkonnější vodní elektrárna v ČR. Docela dobře zapadá do okolní přírody a je skoro celá v podzemí.
zámek Hluboká
Romantický a mohutný zámek Hluboká byl postavem podle vzoru anglického královského zámku Windsor a stojí nad hlubokým údolím, jímž se vine řeka Vltava, takřka uprostřed jižních Čech severně od Českých Budějovic. Původně byl hradem a prošel mnoha přestavbami. V bývalé zámecké jízdárně dnes sídlí Alšova jihočeská galerie s expozicí gotických maleb a soch a dále s holandským a vlámským malířstvím 17. a 18. století a s proměnnými výstavami v hlavním sále.
historické centrum Českého Krumlova
- město bylo vybudované na březích Vltavy kolem původně gotického hradu od 13. století a je nazýváno perlou jižních Čech. Jako památková rezervace je součástí světového kulturního dědictví UNESCO od roku 1992. Dominanty města tvoří? gotický kostel sv. Víta a Českokrumlovský zámek s areálem sestávající z více než 40 historických budov.


    Previous page

     


    Weather

    Saturday 20.04.

    25°C
    12°C

    Sunday 21.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19949)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13811)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13970)

    Last minute
    18.1% (13346)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12824)

    Number of contender 73900

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.