E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

PENZION & CAFÉ




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Pardubicko

Pardubický zámek

 

Nejstaršími známými majiteli města i panského sídla byli páni z Dubé. Ti vyměnili Pardubice s Arnoštem z Hostýně, který později začal používat přídomek "z Pardubic". Arnošt z Pardubic

 

se stal prvním arcibiskupem pražským a byl rádcem a diplomatem na dvoře Karla IV. Původní sídlo nechal přebudovat na gotický hrad. Další velká změna se udala za Viléma z Pernštejna (1491). Perštejnové přestavěli hrad na palác s mohutným opevněním. Celý areál byl obehnaný širokými vodními příkopy, které bylo v případě nebezpečí možné velmi rychle naplnit vodou z řek. Po roce 1560 zakoupil v té době už opět velmi zadlužené panství od Pernštejnů císař Ferdinand I. pro svého syna Maxmiliána. Zámek se stal oblíbeným místem pobytu císaře a dvora. A opět tu začaly probíhat přestavby v letech 1574 ? 1579. Za třicetileté války byl zámek několikrát marně dobýván. Opět nastalo střídání několika majitelů, v roce 1920 jej celý zdevastovaný koupil Muzejní spolek v Pardubicích a pokusil se celý areál zachránit. Architektura zámku je doplněna hodnotnou sochařskou a malířskou výzdobou. Ke stěžejním dílům středoevropského umění rané renesance patří zámecký portál z roku 1529 osazený 1541. Další renesanční portál z r.1538 naleznete v arkádách východního křídla. Kamenné reliéfy z roku 1543 zdobí i parapet vstupního mostu.
V sálech prvního patra jižního a východního křídla a ve druhém patře východního křídla se dochoval největší soubor raně renesanční nástěnné malby s iluzivně malovanými architekturami a figurálními scénami. S nimi současné jsou malované a vyřezávané kazetové stropy ve východním křídle.



    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 20.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 21.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19982)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13835)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14001)

    • Last minute
    18.1% (13382)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12850)

    Celkem hlasů: 74050

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.