E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Fidži

Sedm atrakcí tichomořského souostroví Fidži

 

Od zahrady spícího obra po písečné duny Sigatoka
Ještě než se pustíme do samotných turistických atrakcí souostroví Fidži, měli bychom se zastavit u dvou zajímavostí,

 

které by žádný návštěvník neměl vynechat.
První je popíjení zdejší kávy, které se na Fidži považuje doslova za obřad a je všeobecně známo, že jen málokterý turista dokáže tento nápoj vypít až do samého dna. Druhou atrakcí je přecházení po žhavém uhlí, které bylo výsadou ostrova Viti Levu, ale nyní jej můžete vidět v rámci programu ve většině místních resortů.
A teď už se pojďme podívat, co všechno na Vás kromě kávy, žhavých uhlíků a pláží na Fidži čeká.
Zahrada spícího obra
Tuto zahradu naleznete v předhůří vrchoviny Sabeto, asi 6 km od letiště Nadi. Jde o trvalou vzpomínku na amerického herce Raymonda Burra (ztvárnil například nezapomenutelného Perry Masona), který Fidži a speciálně její orchideje doslova zbožňoval. Přestože již herec více než 12 let nežije, jeho zahrada o rozloze dvaceti hektarů stále rozdává lidem radost. A jak by ne, na návštěvníky zde čeká přes 2000 druhů orchidejí a celá řada dalších překrásných rostlin. Jako bonus pak máte možnost spatřit upomínky na slavného herce ? jako například jeho oblíbené křeslo či vycházkovou hůl.
Pokud by snad někdo z vás uvažoval o svatbě právě na Fidži, je právě toto místo jedno z možností.
Sugar train
Přestože jde jen o 14 km dlouhou trasu, je 90ti minutový výlet červeným vláčkem nezapomenutelným zážitkem. Vyjíždí se ze stanice blízko hotelu Shangri-La Fijian Resort, jen pár kilometrů od Sigatoky. Jakmile jednou nasednete, čeká na vás jízda nabízející jak kouzelné přímořské pohledy, tak projížďku skrze klasickou fidžijskou vesnici či prales.
Na jedné ze zastávek mají cestující možnost objevit jeskyně Muka ? temné ležení původního náčelníka kanibalů a zároveň poslední místo odpočinku jeho obětí. Vláček jede až na pláž zvanou Natadola Beach, kde si cestující obvykle připraví piknik, který prokládají plaváním či jízdou na koni. Někteří se ale namísto toho rozhodnou pro menší výlet rychlou lodí na ostrov Robinsona Crusoe, kde na ně čeká oběd, představení a krabí závody.
Muzeum Fidži
Budete-li mít dost sluníčka, pláží a zatoužíte-li po troše stínu a možná i informacích, navštivte rozhodně Fiji museum. Najdete jej v hlavním městě Suva v Botanické zahradě. Jeho kolekce dává návštěvníkům obraz zdejšího života až do prehistorických časů. Jsou zde masivní dřevěné kánoe, náhrdelníky ze slonoviny a památky z dob, kdy na Fidži vládl kanibalismus ? jako například hole se zářezy zaznamenávající počet obětí.
Vystaven je zde i zbytek kožených bot misionáře Thomase Bakera, který se v roce 1867 stal pokrmem místních vesničanů. Podle pověsti se pokusili sníst právě i jeho boty...
Vesnice Viseisei
Naleznete ji asi 10 km od letiště Nadi. Věří se, že vesnice Viseisei je místo, kde se před 3500 lety zrodil národ Fidži. Podle místních obyvatel připlul jejich praotec Degei na své kánoi právě sem. Vylodil se blízko Vuda Point, kde se máte nyní možnost rozhlednout do celého kraje (a to ze všech světových stran), a založil vesnici Viseisei.
Přímo ve vesnici naleznete také památník příchodu misionářů, který se datuje k roku 1835.
Ostrov Ovalau
Jde o hlavní ostrov v souostroví Lomaiviti a dá se nazývat žijícím muzeem. Ještě v dobách, kdy byla Fidži britskou kolonií, bylo právě zdejší město Levuka hlavním městem Fidži. Přes bohatou historii jde ale o malé městečko, které přejdete volnou chůzí z jednoho konce na druhý během 15 minut.
V dobách slávy byla Levuka skutečným průkopníkem. Stala se domovem první státní školy otevřené v roce 1879, prvních fidžijských listů The Fiji Times (1869) a první banky ? The Bank of New Zealand (1876). Například nejstarší hotel celého Jižního Pacifiku ? Royal Hotel (1850) ? je stále populárním cílem turistů. A pokud se vydáte po 199 schodech až na vrchol kopce Mission Hill, budete mít možnost vidět další z mnoha překrásných starých budov.
Ale není to jen historie, za čím se vydávají turisté na ostrov Ovalau. Láká je sem i krása přírodní. Žádný z návštěvníků by si proto neměl nechat ujít například vodopády Nasosobu či Rukuruku.
Taveuni
Třetí největší ostrov Fidži je znám jako Ostrov zahrad ? z pochopitelných důvodů. Jde o místo okouzlujících přírodních krás s pralesem, výjimečnou faunou i flórou, nejrozmanitějším ptactvem a mnoha skvělými místy k potápění. O krásách ostrova se můžete přesvědčit i v některých scénách filmu Návrat ztracené laguny, které zde byly natočeny.
Ostrovem prochází 180. poledník, jehož označení najdete na pláží Waiyevo. Znamená to tedy, že v jednom místě přechází jeden den do druhého, čehož kdysi zneužili evropští plantážníci. Protože v jedné části byla neděle, ale v druhé již pondělí, museli dělníci pracovat plných sedm dní v týdnu a neděle pro ně vlastně neexistovala. Tento zákon naštěstí skončil v roce 1879, kdy byl uzákoněn jednotlivý čas pro celou Fidži ? a to ten západní.
Ve spojitosti s Taveuni bychom neměli zapomenout ani na surfing. Pokud se místních zeptáte na tento druh sportu, dozvíte se, že Taveuni je pravým domovem surfingu ? a to i před světově uznávanou Hawaí či Tahiti.
Písečné duny Sigatoka
Jde o místo, kde si archeologové přišli (a stále přicházejí) na své. Postupně zde odkrývají celou pokladnici starověkých předmětů z období mezi rokem 5 př.n.l. a 240 n.l. V dunách ležících mezi mezi Nadi a hlavním městem Suva, o rozloze 650 ha, se stále nacházejí lidské kostry z tohoto období. Pokud ale dáváte přednost živým tvorům, najdete zde například vzácné druhy ještěrů a ptáků.

Zdroj : Web volný


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Čtvrtek 25.04.

    25°C
    12°C

    Pátek 26.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20037)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13873)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14035)

    • Last minute
    18.1% (13422)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12901)

    Celkem hlasů: 74268

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.