E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Polská romantika

Malebný Gdaňsk, letoviska na Baltu a křižácké hrady

 

Polsko s Baltským mořem nepatří k tradičním destinacím českého turisty. Přesto je to země, kterou stojí za to navštívit. Pokud zamíříte k našim sousedům na sever, zlákají vás zřejmě

 

především město Gdaňsk, křižácké hrady Malbork a Frombork či třeba Słowińský národní park.
Přístav a nekonečná modř
Gdaňsk je překrásné město, které bylo za druhé světové války prakticky celé zničeno. Historické jádro bylo renovováno a dnes vypadá stejně jako v 16. století. Historické centrum neleží přímo u moře, ale s mořem je spojuje řeka Motlava, která se od středověku využívala jako přístupová cesta a tvořila chráněný přístav. Nábřeží Motlavy, u něhož jsou zakotveny výletní lodě, je dnes poseto kavárničkami a restauracemi s rybími specialitami a silným polským pivem. K největším atrakcím patří pozdně středověký jeřáb - Żuraw. Majestátně se vypíná na břehu Motlavy, kde sloužil k nakládce a vykládce obchodních lodí. Jeřáb je součástí Mořského muzea, nacházejícího se na obou březích řeky, které je plné modelů lodí, počínaje vikinskými drakary přes plachetnice, parolodě až po současné dopravní tankery.
Kdo nelituje fyzické námahy a vyšlape 400 schodů na věž kostela Nejsvětější Panny Marie, bude odměněn nádherným výhledem na rovinatý Gdaňsk. Pod sebou bude mít historické jádro města, které přechází v loděnice (kolébka hnutí Solidarita) s mohutnými jeřáby. Vše v dálce lemuje nekonečná modř moře.
Za návštěvu stojí i nedaleké letovisko Sopoty, městečko plné secesních vilek, které končí u moře dlouhou písečnou pláží s bílým jemným pískem. Dalším atraktivním cílem polského severu je Słowińský národní park, vzdálený asi 180 kilometrů severozápadně od Gdaňsku. Vstupem do něj je městečko łeba. Park tvoří především až tři kilometry široké pásmo písečných dun ohraničených mořem a łebským jezerem. Mezi dunami se turista ocitá v jiném světě. Po studeném větru tu náhle není ani památky a klima připomíná písečnou poušť. Po namáhavé chůzi sypkým pískem iluze pouště končí a poutníky vítá lužní les, močály a łebské jezero. Komu se nechce zpáteční cestu šlapat pěšky, může využít elektrický vláček nebo lodi na jezeře. łeba je známé turistické středisko, kde není problém se ubytovat v některém z komfortních kempů nebo si pronajmout pokoj v soukromí.
Na severu Polska lze najít také mnoho památek z dob, kdy zde působil řád německých rytířů. Nejvýznačnější z nich je hrad Malbork (Marienberg), jenž patří k největším zachovalým hradům ve střední Evropě. Rozsáhlá cihlová stavba s mohutným opevněním leží přibližně 50 km jižně od Gdaňsku. Už při prvním pohledu evokuje křižáckou romantiku. Hrad byl za druhé světové války silně poškozen a z původního vybavení se nedochovalo téměř nic. Je velmi rozsáhlý a důkladná prohlídka zabere několik hodin.
Vstřícnost bez předsudků
Další pamětihodností je hrad Frombork, přímo u Baltského moře.
Do současnosti se dochovaly pouze opevnění, bazilika a dvě věže. V jedné z nich je rozhledna a je v ní instalováno Foucaultovo kyvadlo, ve druhé věži lze vidět expozici věnovanou životu a dílu polského astronoma Koperníka, který zde několik let žil a pracoval.
Poláci jsou podle naší zkušenosti lidé bez předsudků vůči Čechům a chovají se velmi mile a vstřícně. Během týdenní návštěvy Polska se nám při společném bratření nad slivovicí dokonce dvakrát omlouvali za účast jejich armády při okupaci Československa v roce 1968.
Turistické informace
I na severu Polska je možno měnit české koruny, jeden polský zlotý je přibližně sedm korun.
Ceny potravin jsou v Polsku přibližně o třetinu vyšší než u nás. Pivo v obchodě stojí asi 20 korun, v restauraci vyjde na 35 korun. Jídlo v restauraci vyjde minimálně na 100 korun.
Ve většině vlaků na delší vzdálenosti je nutná místenka (stojí
70 až 90 korun).
Noc v kempu přijde tříčlennou rodinu s autem a stanem maximálně na 300 až 400 korun, v gdaňském hostelu vyjde přespání pro osobu od 200 do 300 korun.
Vstupné se platí u většiny památek. Vstupné na hrad Malbork vyjde na 210 korun.
Povolený alkohol v krvi řidiče je 0,2 promile. Za jízdy je zakázáno kouřit, bodový systém přestupků platí i pro cizince.

Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19776)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13697)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13856)

    Last minute
    18.1% (13218)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73227

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.