E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Motel F5 v Liberci




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Lounsko

Peruc v národních mýtech

 

Jistě znáte příběh knížete Oldřicha a spanilé pradleny Boženy. Podle Kosmovy kroniky lovil kníže z rodu Přemyslovců v hlubokých lesích zvěř a u studánky spatřil chudou vesnickou dívku.

 

Její krása ho okouzlila natolik, že si ji vzal za ženu. Z lásky vzešel syn Břetislav, a rod Přemyslovců tak nevymřel po meči. Zbývá dodat, že k osudovému setkání došlo na Lounsku, a jak později napsal Václav Hájek z Libočan v Kronice české, uskutečnilo se na místě vsi Peruc. Toto jméno prý obec dostala dle toho, že kníže spatřil Boženu "perůc prádlo".
Místa spjatá s příběhem lze navštívit i dnes. Mytická Boženina studánka leží blízko peruckého zámku, jenž býval majetkem rodu Thunů. U silnice pod obcí se tyčí mohutný Oldřichův dub, pod nímž odpočíval Oldřich se svou družinou.
V 19. století se Peruc stala místem setkání mnoha významných českých obrozenců, kteří se sem sjížděli na faru za knězem a velkým vlastencem Františkem Danešem. V Peruci žil v letech 1947 až 1952 také český malíř a teoretik Emil Filla, který zde maloval krajinu Českého středohoří. "Je to kouzelný kraj plný vzruchu a pohybu, s velkou poetičností a zasněností," vyznal se mistr ke konci svého života. Dnes je možné na zámku, jinak pro veřejnost uzavřeném, navštívit Pamětní síň Emila Filly. Za procházku stojí také zámecký park, kterým dojdete až k zámecké sýpce. V ní pak najdete Muzeum české vesnice.
Jak se tam dostat
Z Prahy pojedete do Peruce po silnici číslo 7 směrem na Louny a asi po 40 kilometrech odbočíte doprava na silnici číslo 237. Odtud po dalších asi třech kilometrech dorazíte do Peruce. Z Prahy můžete jet také autobusem do Slaného a zde přestoupit na vlak. Můžete také využít vlak z Masarykova nádraží do Kralup, tam přestoupíte na spoj do Peruce. Cesta vlakem i s přestupem trvá necelé dvě hodiny a vyjde na 98 Kč. Máte-li Kartu Z, zaplatíte jen 62 Kč.
Turistické informace:
Z Peruce můžete podniknout řadu výletů, například na prohlídku nástěnných maleb v kostele sv. Jakuba Většího ve Slavětíně, na návštěvu Muzea českého granátu v Třebenicích, vodního hradu v Budyni nad Ohří, zámku v Libochovicích či kláštera v Doksanech.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 21.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 22.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19996)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13844)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14011)

    Last minute
    18.1% (13394)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12866)

    Celkem hlasů: 74111

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.